You are here

Πάνω από 10 δις το κόστος της λύσης

15/09/2003 10:10

- Τι αναφέρει μελέτη του ΑΚΕΛ
- Ευαγόρου: «Ενιαία οικονομία, αλλιώς θα τουμπάρουμε»


Τα δέκα (10) δισεκατομμύρια λίρες θα ξεπεράσει το κόστος της λύσης του Κυπριακού και της εγκαθίδρυσης ομοσπονδιακού κράτους βάσει των προνοιών του Σχεδίου Ανάν. Αυτό προκύπτει από αναλυτική έκθεση που διενέργησε το τμήμα Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε χθες το βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι «Μέγκα». Ο επικεφαλής του τμήματος, βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε ότι από το σύνολο του «προϋπολογιζόμενου» κόστους, τα έξι δις λίρες αφορούν έργα ανοικοδόμησης των κατεχόμενων περιοχών, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα δις λίρες εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν για τη δημιουργία μεγάλων δημοσίων έργων υποδομής - για την ολοκλήρωση των οποίων θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια. Στα πλαίσια αυτά, θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη οδικού δικτύου, ομβρίων υδάτων, εκσυχρονισμός λιμανιών κ.ά. Υπενθυμίζεται επί τούτου, ότι σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ) το κόστος για τα έργα υποδομής μόνο σε Μόρφου και Αμμόχωστου θα ανέλθει τουλάχιστον στα δύο δις λίρες.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο συνολικό ποσό των 10 δις, που εκτιμά το γραφείο μελετών του ΑΚΕΛ, δεν υπολογίζονται τα χρήματα που θα χρειαστεί να δαπανηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το ποσό που θα χρειαστεί να δοθεί για αποζημιώσεις περιουσίων. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα ποιο θα είναι το ποσό των αποζημιώσεων», δήλωσε ο κ. Ευαγόρου, ο οποίος επεσήμανε ότι το κεφάλαιο αυτό παραμένει ο «άγνωστος Χ» της λύσης του Κυπριακού, (όσον αφορά τουλάχιστον την οικονομική πτυχή του ζητήματος).

Σαφής ήταν ωστόσο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ για την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί το ομόσπονδο κράτος σε περίπτωση λύσης του ζητήματος. «Η λύση θα είναι ομοσπονδιακή, αλλά η οικονομία θα πρέπει να λειτουργήσει ως ενιαία, διαφορετικά θα τουμπάρουμε», ήταν το μήνυμα του κ. Ευαγόρου, το οποίο εδράζεται και στην οικονομική μελέτη του κόμματος.

Του Γιώργου Αγαπίου