You are here

Τοις μετρητοίς θέλει να πληρώνεται ο Ντενκτάς

17/03/2004 09:52
Νέα υποτροπή στις τεχνικές επιτροπές
Οι παράλογες αξιώσεις του καθεστώτος Ντενκτάς σε σχέση με την οικονομική βοήθεια που θα τυγχάνει το συνιστών Τ/κ κράτος πλήττουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κοινές τεχνικές επιτροπές για θέματα οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τ/κ πλευρά αξιώνει όπως το ομόσπονδο κράτος παραχωρεί την οικονομική βοήθεια προς το Τ/κ συνιστών κράτος σε μετρητά χωρίς να κατατίθεται πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής. Η Ε/κ πλευρά απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα ενώ αρνητική στάση τήρησαν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στις τεχνικές επιτροπές κατατέθηκαν νέα στοιχεία σε σχέση με το κόστος της ανασυγκρότησης της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το κόστος της ανασυγκρότησης/ανοικοδόμησης θα ανέλθει στα £5 - £6 δις. Υπολογίζεται ότι ετησίως θα δαπανούνται για την ανοικοδόμηση και την αναπτυξιακή πολιτική £500 εκ. και εκτιμάται ότι η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια.

Υποτροπή για θέματα Κ. Τράπεζας

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι σημειώθηκε νέα υποτροπή αναφορικά με τα θέματα της ΚΤ που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινών τεχνικών επιτροπών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσωπική παρέμβαση του Ραούφ Ντενκτάς υποσκάπτει τα αποτελέσματα των τεχνικών επιτροπών. Ενώ οι Τ/κ τεχνοκράτες είχαν συμφωνήσει να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς και οι αρμοδιότητες της ΚΤ, ο Ραούφ Ντενκτάς έδωσε εντολές στην τεχνοκρατική του ομάδα να θέσει αίτημα για δημιουργία υποκαταστημάτων της Κεντρικής Τράπεζας που θα ελέγχονται απόλυτα από το συνιστών Τ/κ κράτος και το οποίο θα διατηρεί ως επίσημο νόμισμά του την τουρκική λίρα. Όπως δήλωσε και χθες ο διοικητής της ΚΤ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το νομισματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στη StockWatch ότι την περασμένη Κυριακή, λόγω της παρέμβασης Ντενκτάς, η συνάντηση που είχε προγραμματισθεί μεταξύ των τεχνικών επιτροπών για θέματα οικονομίας δεν έγινε. Την αναβολή είχε ζητήσει η Τ/κ πλευρά. Είναι ενδεικτικό ότι οι Τ/κ τεχνοκράτες, που φαίνεται να συμφωνούν στη φιλοσοφία της οικονομικής επιστήμης με τους αντίστοιχους Ε/κ, εντούτοις εμφανίζονται αδύνατοι να πείσουν τον Τ/κ ηγέτη για την ορθότητα των προτάσεων αλλά και των θέσεων των τεχνικών επιτροπών σε σχέση με τις οικονομικές παραμέτρους που θα πρέπει να εφαρμοστούν για μια υγιή οικονομική ανάπτυξη τόσο του ομόσπονδου κράτους όσο και των συνιστώντων κρατών.

Όπως πληροφορούμαστε οι εργασίες των κοινών τεχνικών επιτροπών για θέματα οικονομίας επανήρχησαν χθες και στο τραπέζι εξετάζονται τώρα θέματα φορολογίας.

Δωρητές

Όλα είναι έτοιμα για την προπαρασκευαστική σύνοδο των δωρητών που θα χρηματοδοτήσουν τη λύση. Η σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες και χθες στάλθηκαν οι προσκλήσεις προς τους ενδιαφερόμενους. Ο αριθμός των οργανισμών και των χωρών που θα συμμετάσχουν αποτελεί έκπληξη καθώς 64 οργανισμοί και δεκάδες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο συμβούλιο δωρητών. Θα συμμετάσχουν χώρες από την Ασία και την Ωκεανία και ασφαλώς χώρες-μέλη της ΕΕ όπως επίσης και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως είναι σαφής η θέση αλλά και η προειδοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης ότι εάν δεν υπάρξει γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη από δωρητές η κυπριακή οικονομία δεν θα αντέξει το αβάσταχτο βάρος του κόστους της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Του Λεύκου Χρίστου