You are here

Αίρονται τα απεργιακά μέτρα στα πρατήρια

26/06/2003 16:12
Μειώνεται κατά 2 σεντ η τιμή της βενζίνης

Έχουν αρθεί τα απεργιακά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί για αύριο από τους πρατηριούχους. Σε κοινή συνάντηση που είχαν ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων και οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών υπό την προεδρία του υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, βρέθηκε η χρυσή τομή με αποτέλεσμα ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Παμπίνος Χαραλάμπους να αναγγείλει πριν από λίγο την άρση των μέτρων.

Κατά τη συνάντηση των τριών μερών στο υπουργείο Εμπορίου αποφασίσθηκε η διεξαγωγή ειδικής μελέτης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα κοινά αποδεκτό, τα πορίσματα της οποίας θα είναι αποδεκτά και δεσμευτικά, όπως συμφωνήθηκε, και για τα τρία μέρη (πρατηριούχοι – εταιρείες πετρελαιοειδών – υπουργείο Εμπορίου).

Η έρευνα αποφασίσθηκε να επικεντρωθεί στα επίμαχα σημεία τα οποία είχαν προκαλέσει την αντίδραση των πρατηριούχων: 1) ο αριθμός των εργαζομένων στα πρατήρια, 2) το ύψος του μισθού των νεοπροσληφθέντων στα πρατήρια, 3) τα έσοδα των πρατηρίων από τη λειτουργία των πλυντηρίων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας, η παρέμβαση του οποίου υπήρξε καταλυτική για την επίτευξη της συμφωνίας και την άρση των απεργιακών μέτρων, η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουλίου. Τόσο ο υπουργός όσο και ο πρόεδρος των πρατηριούχων, αλλά και εκπρόσωπος των εταιρειών πετρελαιοειδών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την ευτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων που έγιναν στο υπουργείο.

Παράλληλα ο πρόεδρος των πρατηριούχων εξέφρασε δημόσια συγγνώμη για το γεγονός ότι σε πολλά πρατήρια είχαν παρατηρηθεί από το πρωί ελλείψεις καυσίμων. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό είναι αναπόφευκτο, καθώς από τη στιγμή που ανακοινώνονται απεργιακά μέτρα η ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό είναι διπλάσια της κανονικής. Σημείωσε πάντως ότι οι εταιρείες άρχισαν να προμηθεύουν κανονικά τα πρατήρια προσθέτοντας ότι από αύριο όλα τα πρατήρια θα λειτουργούν κανονικά.

Στη Βουλή ο Λιλλήκας για τα καύσιμα

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μειώνεται από σήμερα η τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης κατά 2 σεντ το λίτρο. Ερωτηθείς ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας κατά πόσον αληθεύουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρέπεμψε για δηλώσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Γιώργος Λιλλήκας έφθασε πριν από λίγο στη Βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες της Stockwatch κατέθεσε στο νομοθετικό σώμα το σχετικό νομοσχέδιο (όπως οφείλει εκ του νόμου) για τη μείωση των καυσίμων.

Η μείωση θα ανέλθει στα 2 σεντ ανά λίτρο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη