You are here

Στο κράτος δύο «ΑΗΚ»

29/12/2015 09:51
Σε κρατικά χέρια θα παραμένει η υπό διαχώριση ΑΗΚ διαβεβαιώνει ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος τόνισε πως «από πλευράς κυβέρνησης είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να μείνει υπό τον έλεγχο του κράτους».

Σημείωσε ότι εναπόκειται να ληφθούν τελικές αποφάσεις στο πλαίσιο των νέων διαβουλεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια.

Επεσήμανε ότι το μόνο σημείο το οποίο έχει ξεκαθαρίσει από πλευράς τρόικας είναι η απάλειψη της παραγράφου από το μνημόνιο για αποκρατικοποίηση της αρχής και μεταφοράςτης αναδιάρθρωσης της στο κεφάλαιο ενέργεια.

Την ίδια ώρα ο κ. Λακκοτρύπης έδωσε απαντήσεις στις επικρίσεις και στους ισχυρισμούς των συντεχνιών στην ΑΗΚ δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «ουδέποτε έχει προκαλέσει τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον συνεργάτες του».

Ο κ. Λακκοτρύπης, που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, κλήθηκε να σχολιάσει επικρίσεις ηγετών των συντεχνιών στην ΑΗΚ ότι έθεσε ενώπιον του ΔΣ της αρχής εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να συναινέσει στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της αρχής ηλεκτρισμού σε δύο οντότητες για παραγωγή-προμήθεια ρεύματος και για τα δίκτυα.

Ο υπουργός ενέργειας ανέφερε ότι δεν μετέρχεται τέτοιους τρόπους και επικαλέστηκε τη μαρτυρία των μελών του ΔΣ της ΑΗΚ.

«Ας βγει οποιοσδήποτε από αυτούς να πει αν υπήρξαν απειλές ή διλήμματα. Βάλαμε το όλο θέμα στη σωστή του διάσταση και μετά από εποικοδομητική συζήτηση λήφθηκαν οι αποφάσεις», υποστήριξε.

Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί καταρχήν απόφαση για τον διαχωρισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της αρχής με μία σωρεία προβληματισμών ή αστάθμητους παράγοντες οι οποίοι επισημαίνονται και στη σχετική μελέτη.

Εξήγησε ότι η ΑΗΚ είναι υπόχρεη να ετοιμάσει ένα οδικό χάρτη με ορίζοντα υλοποίησης τα δύο έτη. Η πρόταση αυτή, είπε, είναι αρκετά ισορροπημένη.

Ανέφερε ότι οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν από όλους ήταν πως επηρεάζεται η απόφαση αυτή από μία ενδεχόμενη λύση του κυπριακού, πως επηρεάζεται από την έλευση ή μη μία ενδιάμεσης λύσης σε σχέση με το φυσικό αέριο και πως επηρεάζεται από τη συνοριακή διασύνδεση ηλεκτρικού καλωδίου.

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι τυχόν διαχωρισμός της ΑΗΚ θα είναι καταστροφικός για την αρχή καθώς, όπως ισχυρίζονται, δεν υπάρχει καν μελέτη βιωσιμότητας.

Ο υπουργός ενέργειας κάλεσε τις συντεχνίες να εξηγήσουν γιατί θα είναι καταστροφικός ο διαχωρισμός της ΑΗΚ.

«Πως είναι δυνατόν», διερωτήθηκε, «να είναι καταστροφικός ο διαχωρισμός όταν μιλάμε για δύο οργανισμούς δημοσίου δικαίου με τα δικαιώματα των εργαζομένων πλήρως εξασφαλισμένα, τότε γιατί μιλάμε για καταστροφικό σενάριο με τίτλους».

Παρατήρησε ότι με τον διαχωρισμό της ΑΗΚ θα απαλειφθούν στρεβλώσεις στην αγορά όπως η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ενδιάμεσος φορέας από τη ΔΕΦΑ για την εισαγωγή φυσικού αερίου, μέσω μιας καθετοποιημένης ΑΗΚ, γιατί δεν μπορείς να δώσεις το ΦΑ σε έναν οργανισμό που θα έχει δεσπόζουσα θέση.

Κάτι τέτοιο, τόνισε, δεν θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί κανένας ανεξάρτητος οργανισμός.

O κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου σε ότι αφορά την ΑΗΚ αναφέρεται σε ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό διαχωρισμό της αρχής ηλεκτρισμού, όπως προνοείται από το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

Το ενεργειακό πακέτο έχει τρείς επιλογές από τις οποίες επιλέγηκε για μία καταρχήν απόφαση που αφορά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.

«Μιλάμε για δύο οντότητες, η μία εκ των οποίων αφορά τα δίκτυα και η άλλη οντότητα την παραγωγή και την προμήθεια. Θα δημιουργηθούν δηλαδή δύο εταιρείες δημοσίου δικαίου», σημείωσε.

Ανέφερε ότι έχει ελεγχθεί η περίπτωση του λογιστικού διαχωρισμού της ΑΗΚ αλλά, όπως τόνισε, δεν συνάδει με το τρίτο ενεργειακό πακέτο, αλλά και ούτε με την πολυσέλιδη μελέτη που έχει εκπονήσει η αρχή.