You are here

Συλικιώτης: Στους Τ/κ έσοδα ΦΑ

13/03/2015 11:23
Τη θέση ότι αν υπάρξουν έσοδα από το φυσικό αέριο πριν από τη λύση του κυπριακού, το αναλογούν μερίδιο να αποδοθεί αμέσως τους τουρκοκύπριους, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης σε εκδήλωση στην κυπριακή εστία της Αθήνας που διοργανώθηκε από το παροικιακό σωματείο «Δημοκρατική Συνεργασία».

Μόνο η Τουρκία, είπε ο κ. Συλλικιώτης, μπορεί να συνεισφέρει στην επανέναρξη των συνομιλιών, με το να αποσύρει το Μπαρμπαρός, αλλά και τη Navtex με την οποία δεσμεύει μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αυτό που προσθέτουμε εμείς ως καινούργιο είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένα ταμείο που, εάν υπάρχουν έσοδα πριν από τη λύση, το μέρος που αναλογεί στους τουρκοκύπριους να καταβληθεί εκεί. Ή ακόμα, μετά τα λύση, θα μπορούσαμε να διοχετεύουμε και φυσικό αέριο στην Τουρκία όπως θα κάνουμε με όλους τους γείτονες μας. Με αυτό στέλνεις και ένα μήνυμα ότι, για να προχωρήσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου πρέπει να λυθεί το κυπριακό και να υπάρξει και μια ευρύτερη συνεργασία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ στο ΚΥΠΕ λίγο πριν αρχίσει την ενημερωτική ομιλία του για τις εξελίξεις στο κυπριακό, την εσωτερική κατάσταση στη Κύπρο και ιδίως την οικονομική, την Ευρώπη και το ενεργειακό.

Όσον αφορά το τελευταίο, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συζητήθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ενεργειακή ένωση, που είναι μία βασική πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι θεωρεί την πρόταση αυτή αρκετά προβληματική, καθώς «εμείς ως αριστερά διαφωνούμε κάθετα στο να υπάρχει προϋπόθεση έγκρισης των διακρατικών συμφωνιών στα θέματα ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ή ακόμα και με το να συμμετέχει η Επιτροπή σε διαπραγματεύσεις που γίνονται με τρίτες χώρες».

Αυτό, συμπληρώνει, θα μας δημιουργήσει προβλήματα σε ό,τι αφορά στη συνεργασία που προσπαθούμε να κάνουμε με τις χώρες της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι θεωρεί αρνητική την πρόταση Γιούνκερ διότι δεν μπορεί η Κομισιόν, μη έχοντας ακόμα διασφαλιστεί η άρση της απομόνωσης κρατών-μελών, όπως είναι η Κύπρος, η Μάλτα, ή και άλλων χωρών μελών από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα, «να έρχεσαι εσύ, χωρίς να υπάρχουν ακόμα οι υποδομές που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή τροφοδοσία των κρατών-μελών, και να θέλεις να διαμορφώσεις και μια ενιαία αγορά ενεργειακή, και να είναι και υπό τον έλεγχό σου και όποιες διακρατικές συμφωνίες».

Για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης την περιέγραψε ως καταθλιπτική, παρουσιάζοντας στο ακροατήριο της ενημερωτικής εκδήλωσης μερικά χαρακτηριστικά προς τούτο, όπως είπε, στοιχεία.

«Το 16% των νέων μας μεταναστεύει. Τους διώχνει η μεγάλη ανεργία. Ακόμα και οι 150.000 εργαζόμενοι από ευρωπαϊκές χώρες που ήταν στην Κύπρο, φεύγουν και αυτοί.

Έχουμε μείωση έως και 30% μισθών και συντάξεων».

Και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει, και θα επιμείνει ως το τέλος, ότι πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που η τρόικα είναι μέσα στη φιλοσοφία της, αφού να σκεφθείτε ότι δέχεται παραπάνω από αυτά που η ίδια η τρόϊκα της προτείνει», κατέληξε, όσον αφορά τα εσωτερικά οικονομικά θέματα της Κύπρου.

Τέλος, αναφερόμενος γενικά στα μνημόνια, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι για το ΑΚΕΛ υπάρχει στην Ευρώπη «έντονη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος» η οποία εκδηλώνεται «με επίθεση λιτότητας, θεσμοθετημένη μάλιστα από την ΕΕ».

«Στο βορρά αυξάνεται ο πλούτος, στον νότο η φτώχεια. Με την πολιτική των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων γίνεται βίαιη αναδιανομή του πλούτου, που φεύγει από τους μικρομεσαίους εργαζόμενους και πηγαίνει στο μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι, βλέπουμε παντού ιδιωτικοποιήσεις, ξήλωμα εργασιακών σχέσεων, κλπ», ανέφερε.

Στη συνέχεια, και με αφορμή το γεγονός ότι «κάποιοι λένε πως η τάδε χώρα βγήκε από το μνημόνιο, υπονοώντας ότι με αυτό λύθηκαν όλα τα προβλήματά της», υπογράμμισε ότι υπάρχουν κατ’ αρχάς χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο, που είναι εκτός μνημονίων και όμως έχουν παρόμοια προβλήματα με τις μνημονιακές χώρες, όπως ανεργία, υποαπασχόληση, ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, εξαφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φτώχεια, κ.α

Αλλά και στην Ιρλανδία και στη Πορτογαλία, κατέληξε ο κ. Συλικιώτης, το θέμα δεν είναι ότι βγήκαν από τα μνημόνια, «αλλά τι άφησαν πίσω τους αυτά τα μνημόνια; Όλα ιδιωτικοποιημένα. Η ανεργία στα ύψη. Φυγή των νέων στο εξωτερικό – 30% το ποσοστό αυτό για την Ιρλανδία. Φτωχοποίηση του πληθυσμού. Εκποιήσεις κατοικιών. Και άλλα πολλά, που τα γευόμαστε και εμείς στη Κύπρο».