You are here

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις, καυτά ερωτηματικά

30/01/2004 06:48

· Όλες οι υπό ένταξη έλαβαν μεταβατικές περιόδους…

· …η Κύπρος όχι


Η Κύπρος δεν ζήτησε και συνεπώς δεν πήρε καμία μεταβατική περίοδο σε ότι αφορά τις αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης των καυσίμων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία IP/03/1456, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου. Αντίθετα, όλες οι υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες που είχαν ζητήσει σχετικών παρεκκλίσεων έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης και έχουν λάβει μεταβατική περίοδο μέχρι και το 2012.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί κατά πόσον η μη υποβολή σχετικού αιτήματος στην Κομισιόν ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής απόφασης ή παράλειψης ή άγνοιας επί του θέματος. Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον Υπουργό Οικονομικών.

Σχεδόν σίγουρο πάντως είναι πως από την 1η Μαΐου, οι καταναλωτές υπολογίζεται με προκαταρκτικούς πως θα πρέπει να καταβάλλουν 4 σεντ/λίτρο περισσότερο για το πετρέλαιο κίνησης και περίπου 5 σεντ/λίτρο για τη βενζίνη. Αυξήσεις επιβάλλονται στην κηροζίνη, το υγραέριο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα, τον ηλεκτρισμό και άλλα προϊόντα.

Οι πληροφορίες για τη μη υποβολή αίτησης για εξασφάλιση μεταβατικής περιόδου καταφθάνουν από τις Βρυξέλες τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους να εξευμενίσει τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, οι οποίοι είχαν ξεσηκωθεί ύστερα από την απόφαση της βουλής ν’ αυξήσει τις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν οι φορολογίες αυτές επιβάλλονταν στις οικονομίες των υπό ένταξη χωρών θα επιβαρύνονταν σημαντικά οι μικρές επιχειρήσεις και τα φτωχά νοικοκυριά.

Η οδηγία της Κομισιόν, πρέπει να σημειωθεί, είχε ληφθεί την άνοιξη του 2003 και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Η διαδικασία αυτή ακολούθησε την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2002 στη Κοπεγχάγη.

Του Στέλιου Ορφανίδη