You are here

Παραδοχή Τσέλεπου: Δύσκολο το έργο της ΕΠΑ για καύσιμα και τσιμέντο

28/05/2004 09:19

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Λάκης Τσέλεπος δεν απέφυγε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου προς τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, να παραδεχθεί ότι το έργο της ΕΠΑ για αυτεπάγγελτες έρευνες, για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξε ή όχι προσυνεννόηση στις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και στο τσιμέντο είναι δύσκολο. Στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων εάν η ΕΠΑ έχει καθορίσει χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης διερεύνησης των πολυσυζητημένων αυτών θεμάτων, ο κ. Τσέλεπος επεσήμανε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πτυχή. Καθημερινά, είπε ο πρόεδρος της ΕΠΑ, η επιτροπή είναι δέκτης πολλών παραπόνων από διάφορους καταναλωτές. Αλλά όταν τα μέλη της επιτροπής ή οι λειτουργοί της ζητήσουν στοιχειοθέτηση των καταγγελιών τους, ή καλούνται να μαρτυρήσουν όλοι αποφεύγουν, ίσως διότι πιθανό να σκέπτονται τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Ο κ. Τσέλεπος υπέδειξε προς τους καταναλωτές που προβαίνουν σε τέτοιου είδους καταγγελίες ότι στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι κάποιος καταναλωτής έχει καταγγείλει παραβάσεις και η εμπλεκόμενη επιχείρηση ή εταιρεία προσπαθήσει να εκβιάσει ή συμπεριφερθεί εκδικητικά προς τον εν λόγω καταναλωτή επιδεινώνει τη θέση της και πρόσθεσε: «Μάλλον ενισχυτικό είναι για τον καταναλωτή ή την ομάδα καταναλωτών όταν καταγγέλλουν παρά να σιωπούν. Διότι με το να σιωπούν ανέχονται συμπεριφορές που είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων των πολιτών και στο τέλος ούτε και η επιτροπή δεν επιτελεί όπως πρέπει το έργο της».

Ο κ. Τσέλεπος πάντως δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα ξεκαθαρίσουν από τα χέρια της οι εν λόγω έρευνες. Επικαλέσθηκε την ιδιομορφία των ζητημάτων αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμά τους οι επηρεαζόμενες εταιρείες να αμφισβητήσουν τα πορίσματα των ερευνών της επιτροπής προτάσσοντας μάλιστα, όπως ανέφερε, και τα επιχειρήματα των νομικών τους συμβούλων.

Εν πάση περιπτώσει, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού τόνισε ότι θα καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για την ολοκλήρωση των δύο ερευνών το συντομότερο δυνατό.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων ο κ. Τσέλεπος είπε ότι η ΕΠΑ δεν εξετάζει κατά πόσο οι αυξήσεις αυτές είναι ή όχι δικαιολογημένες. Αυτό που εξετάζει η ΕΠΑ, σημείωσε, είναι εάν αυτή η πρακτική που εφαρμοζόταν με τις ευλογίες της νομοθεσίας, δηλαδή του νόμιμου καρτέλ, έχει μείνει σύστημα στις εν λόγω εταιρείες. Πρέπει να αντιληφθούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών ότι επιτέλους εισέρχονται σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και πρέπει, όπως είπε, να αρχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Πληροφοριακά υπενθυμίζουμε ότι η ΕΠΑ για τις μεν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων εξετάζει το ενδεχόμενο της συλλογικής δεσπόζουσας θέσης των εταιρειών καθώς, όπως λέει, εμφανίζεται ομοιόμορφη τιμολογιακή πολιτική. Για δε τις αυξήσεις στις τιμές του τσιμέντου η επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μία εκ των δύο εταιρειών παραγωγής τσιμέντου που κατέχει το 73% της κυπριακή αγοράς, να εκμεταλλεύεται ίσως τη δεσπόζουσα θέση της.

Του Λεύκου Χρίστου