You are here

Κόμματα: Τι ζητούν για πετρέλαιο κίνησης

28/05/2008 13:23
Την αναβολή ακόμη και τη μη επιβολή της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ζητούν τα κόμματα. Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να μιμηθεί τη Γαλλία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να δημιουργήσει ειδικό ταμείο στήριξης των πολιτών λόγω των ξέφρενων τιμών στα καύσιμα.

Με αφορμή την επιβολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις γης και την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που υποχρεούται η κυβέρνηση από την ΕΕ να επιβάλλει το δεύτερο εξάμηνο του 2008, τα κόμματα καλούν την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου, τόνισε ότι «η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει την αναβολή του φόρου διότι είναι 100% πετρελαιοεξαρτώμενη και έχει ισχυρά στοιχεία ώστε να πεισθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να την απαλλάξει από την επιβολή της φορολογίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από μέρους της κυβέρνησης γεγονός που μας εκπλήττει πραγματικά», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφόρου, σημείωσε επίσης ότι ούτε ο Κύπριος πολίτης αλλά ούτε και η οικονομία του τόπου μπορούν να αντέξουν αυτές τις αυξήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κάλεσε ακολούθως την κυβέρνηση να μιμηθεί τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να δημιουργήσει ειδικό ταμείο για ενίσχυση των πολιτών. «Σε όλες τις χώρες της ΕΕ λήφθηκαν διάφορα μέτρα για στήριξη και ελάφρυνση των πολιτών από τον καταιγισμό αυξήσεων που προέρχονται από τις τιμές των καυσίμων. Ακόμη και η Γαλλία εξήγγειλε δημιουργία ταμείου όπου θα οδεύουν όλες οι φορολογίες των καυσίμων για να στηρίξει τους πολίτες. Είναι με έκπληξη και απορία που παρακολουθούμε την κυβέρνηση εδώ και 100 ημέρες να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ενώ παρακολουθεί τις εξελίξεις με απάθεια και αδιαφορία», υπογράμμισε.

Υπέρ της δημιουργίας ειδικού ταμείου και την αναβολή της επιβολής των φορολογιών τάχθηκε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

«Η Κύπρος θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ταμείο στήριξης των οικονομικά ευπαθούντων ομάδων νωρίτερα από ότι η Γαλλία, εμείς θεωρούμε ότι άμεσα η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει την αναβολή της αύξησης του φόρου κατανάλωσης κατά 5,6 σεντ. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ υποστήριξε επίσης ότι στο ειδικό ταμείο θα πρέπει να καταλήγουν τα υπερκέρδη της κυβέρνησης από τις αυξήσεις των καυσίμων και με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να καταλήγουν ιδιαίτερα στις χαμηλά εισοδηματικές τάξεις.

Ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού επέκρινε από την πλευρά του την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι προεκλογικά άλλα είχε υποσχεθεί. «Η κυβέρνηση προεκλογικά υποσχόταν ότι είχε σχέδιο να εφαρμόσει για στήριξη των πολιτών και άρα δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε καθυστέρηση εφαρμογής τέτοιων μέτρων. Η ακρίβεια καλπάζει, τόνισε στη συνέχεια και τα λόγια δεν μπορούν να τη σταματήσουν. Κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ελέγχου της αγορά και των τιμών και της ποιότητας και να καθιερώσει αντισταθμιστικά μέτρα. «Η Κύπρος οφείλει να κινηθεί τόσο σε επίπεδο ECOFIN όσο με συμμαχίες συμφερόντων με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να ζητήσουν την αναστολή είτε την τροποποίηση μέτρων που πλήττουν τους πολίτες.

Υπέρ τη λήψης μέτρων τάχθηκε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Αριστοφάνης Γεωργίου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «εκεί και όπου είναι δυνατόν το κράτος συνεχώς μεριμνά και όπου χρειάζεται παρεμβαίνει και ζητά είτε αναστολή εφαρμογής κάποιου μέτρου είτε ακύρωση εάν είναι δυνατόν ώστε να προχωρεί η κυπριακή κοινωνία από τις επιπτώσεις που έρχονται από εξωγενείς παράγοντες». Αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης στα θέματα ακρίβειας, τόνισε ότι «είναι σαφής η θέση του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης ότι εκεί που υποχρεωτικά θα υπάρξουν κόστα θα υπάρξουν και ταυτόχρονα αντισταθμιστικά μέτρα ή άλλες πολιτικές που θα έρχονται να μειώσουν τις επιπτώσεις στον πολίτη».

Της Ηρώς Ευθυμίου