You are here

Τάσσος: Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις με αιχμές κατά Γιγάντων του εξωτερικού

04/02/2004 22:52
Μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις τέλος. Τη θέση του συμφωνημένου με το ΑΚΕΛ προεκλογικού του προγράμματος, επανέλαβε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια, τις δηλώσεις και στις συζητήσεις που άναψαν τελευταία, με αφορμή τις θέσεις του συγκυβερνώντος ΣΚ ΕΔΕΚ, κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του 2004. Αυτό που προκαλεί ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση, από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι οι απόψεις κατά των μεγάλων ξένων επενδυτών.

«Ποιοι θα αποκτήσουν τις μετοχές εάν πωληθούν, ο λαός ή οι μεγάλοι γίγαντες της βιομηχανίας από το εξωτερικό», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας λύπη, διότι «μερικοί που κόπτονται ότι γνωρίζουν τα περί ΕΕ, αγνοούν όπως είπε, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την οποία, από την ώρα που ιδιωτικοποιείται, μετοχοποιείται και διατίθεται ένα κομμάτι από ημικρατικούς οργανισμούς, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να θέσει των 100% των μετοχών στην αγορά και να συναγωνιστεί με τους ιδιώτες για να αγοράσει δικό της κομμάτι».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που μιλούσε μετά τη τελετή διαβεβαίωσης των μελών της Αρχής Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου (ΑΡΕΚ), τόνισε πως εκείνο που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά, δεν είναι ούτε ιδιωτικοποίηση ούτε μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, αλλά πλήρη ελευθεροποίηση, προσθέτοντας πως αυτή είναι και η πολιτική της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποξενώνει κρατική περιουσία και μετοχές επιτυχημένων ημικρατικών οργανισμών», όπως είναι η ΑΤΗΚ και η ΑΗΚ είπε, προσθέτοντας ότι ούτε τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι δυνατό να μειωθούν με την πώληση μετοχών ημικρατικών οργανισμών. Αναφερόμενος δε ειδικά στην ΑΗΚ, τη χαρακτήρισε «μια από τις καλύτερες επιχειρήσεις στην Κύπρο, σύγχρονη, παραγωγική η οποία όπως τόνισε, έχει επιτελέσει στην εντέλεια το έργο, το οποίο είχε αναλάβει».

Αρχή Ρυθμιστικής Ενέργειας

Το πλήρες άνοιγμα της κυπριακής αγοράς όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, καθώς και η ελευθεροποίηση (σε ποσοστό 33%) για σκοπούς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να γίνει μέχρι την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, Γιώργο Λιλλήκα. Η παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού, ασκούνται μέχρι σήμερα μονοπωλιακά από την ΑΗΚ.

Μιλώντας μετά την τελετή διαβεβαίωσης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η σύσταση της Αρχής δεν γίνεται μόνο για συμμόρφωση προς τις εναρμονιστικές οδηγίες της ΕΕ αλλά, αποτελεί όπως είπε, ένα προοδευτικό βήμα που θα απελευθερώσει την παραγωγή και τη διάθεση ενέργειας στην Κύπρο. Η ΑΡΕΚ θα έχει την ευθύνη, όπως είπε, για τη διευκόλυνση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, την παραχώρηση αδειών για κάθε δραστηριότητα στον τομέα του ηλεκτρισμού, τον έλεγχο και έγκριση όλων των χρεώσεων και διατιμήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, την επίλυση διαφορών, την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της επάρκειας και αξιοπιστίας του συστήματος παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού.

Με τη διευθέτηση των Ρυθμιστών για δύο πολύ σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας όπως είναι οι Τηλεπικοινωνίες και η Ενέργεια, η Κύπρος, πρόσθεσε, συμμορφώνεται πλήρως με τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και φιλελευθεροποιεί αυτούς τους δύο σημαντικούς τομείς βιομηχανικής παραγωγής.

Η ΑΡΕΚ αποτελείται από τον Κώστα Ιωάννου (Πρόεδρο), Στέλιο Πετρίδη (Αντιπρόεδρο) και Κύπρο Κυπριανίδη (μέλος).

Του Κυριάκου Κυριακίδη