You are here

$250 εκ. για τη μεταφορά φυσικού αερίου

11/09/2002 12:13
Στα 200 – 250 εκ. δολάρια εκτιμάται ότι θα ανέλθει το κόστος της δαπάνης για τη δημιουργία της υποδομής και της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τους εμπειρογνώμονες της εταιρείας Nexant, οι οποίοι του παρέδωσαν την έκθεση για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη συνάντηση οι εμπειρογνώμονες ανέλυσαν τις μεθόδους και αναφέρθηκαν στο κόστος για την κάθε μία από τις τρεις μεθόδους μεταφοράς του φυσικού αερίου: 1)με υπόγειο αγωγό, 2) σε υγροποιημένη μορφή και 3) σε υγραέριο.

Απ’ εδώ και πέρα, πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, θα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις τόσο με τους εμπειρογνώμονες όσο και με τους τεχνοκράτες του υπουργείου, προκειμένου να αποφασιστεί ποία μέθοδος τελικά θα προταθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός τα νησιά που δεν έχουν την υποδομή χρησιμοποιούν συνήθως ως προσωρινή λύση τη μέθοδο του υγραερίου, προσθέτοντας πάντως ότι δεν αποκλείεται στην περίπτωση της Κύπρου να ξεκινήσει η όλη διαδικασία από τη μια μέθοδο για να καταλήξει – με τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής – σε άλλη τελικά μέθοδο, φωτογραφίζοντας ως τελική επιλογή τη μεταφορά φυσικού αερίου με υπόγειο αγωγό.

«Αν βρούμε τελικά δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου», κατέληξε ο κ. Ρολάνδης θα τα αξιοποιήσουμε βεβαίως, όπως και άλλες χώρες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη