You are here

5ετές σχέδιο για καύσιμα

07/07/2005 08:17
Πενταετές πακέτο μέτρων που θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δραματικών επιπτώσεων που υφίσταται η οικονομία και η τσέπη του πολίτη από την ξέφρενη πορεία της τιμής διεθνώς του πετρελαίου, θα ετοιμάσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσαν το απόγευμα μετά από πολύωρη συνάντηση οι αρμόδιοι υπουργοί Μάκης Κεραυνός και Γιώργος Λιλλήκας. Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, το πενταετές πακέτο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός δύο εβδομάδων για να κατατεθεί στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το 5ετές πακέτο προβλέπει δραστικές εξοικονομήσεις ενέργειας σε όλη την κρατική μηχανή και ειδικότερα στη μείωση των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και στις δαπάνες κίνησης στην Εθνική Φρουρά, την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία.

Όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί στο πακέτο θα προβλέπονται και κοινωνικά μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους πολύτεκνους. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του φόρου κατανάλωσης της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης ο αρμόδιος υπουργός για την ενέργεια Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι στο πενταετές σχέδιο θα υπάρξουν εισηγήσεις και προτάσεις και επί του όλου θέματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι κύριοι άξονες του πενταετούς πακέτου είναι να στηριχθούν οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις του λαού. Πάντως, και οι δύο υπουργοί παραδέχθηκαν ότι η ξέφρενη πορεία της τιμής διεθνώς του πετρελαίου όχι μόνο καίει τις τσέπες των πολιτών αλλά και την ίδια την οικονομία του τόπου κατά την έκφρασή τους.

Ο Μάκης Κεραυνός σημείωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη το θέμα της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων και των επιπτώσεων επί της ευρωπαϊκής οικονομία θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες.

Του Λεύκου Χρίστου