You are here

Έφοδοι ΕΠΑ σε πρατήρια

27/09/2005 08:24

• Δύσκολη υπόθεση όμως τα καύσιμα

• Χριστοφίδης: Υγιής ανταγωνισμός σημαίνει απόκλιση τιμών

• Αιχμές για «πολιτικό περίγυρο»


Έφοδο σε πρατήρια πραγματοποίησε προ ολίγων ημερών η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα πλαίσια αυτεπάγγελτης έρευνας για τις τιμές των καυσίμων. Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη του στη StockWatch ο Πρόεδρος της ΕΠΑ, Γιώργος Χριστοφίδης, η έφοδος έγινε σε επιχειρήσεις στη Λεμεσό, από τις οποίες συνελέγησαν στοιχεία που αξιολογούνται. Αν και η ρυθμιστική δηλώνει «παρούσα» στις τρέχουσες εξελίξεις, ο νεοδιορισθείς πρόεδρός της παραδέχεται πως η ενδελεχής εξέταση του θέματος προσκρούει σε δυσκολίες. Μια από αυτές είναι η ιστορική σύγκριση των εσόδων των εταιρειών, αφού η φιλελευθεροποίηση της αγοράς έγινε πολύ πρόσφατα. Παρά τις δυσκολίες, ο κ. Χριστοφίδης δεν διστάζει να στείλει σαφή μηνύματα στις εταιρείες πετρελαιοειδών, σκιαγραφώντας τις παραμέτρους της έρευνας: «Ο ανταγωνισμός είναι υγιής όταν υπάρχει απόκλιση τιμών. Αν υπάρχει διαφορά στα έξοδα των εταιρειών π.χ στα ναύλα, δεν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση τιμών» τονίζει.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει επίσης πως γίνεται έρευνα για τις τιμές του υγραερίου, για τα αμπελουργικά προϊόντα και για εξήντα άλλες υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής. Οι ακροάσεις για πολλές από τις υποθέσεις αυτές θα αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, ο κ. Χριστοφίδης μιλά και για την πολύκροτη διαμάχη της ΕΠΑ με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου. Σημειώνει πως το «δάσος» στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι οι χαμηλές τιμές αλλά η λειτουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό και την προσφορά εναλλακτικών επιλογών στο καταναλωτή. Χαρακτηρίζει «επικοινωνιακά τρικ» τα επιχειρήματα της ΑΤΗΚ και ζητά το σεβασμό και την εμπέδωση του θεσμού της ρύθμισης του ανταγωνισμού.

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος της ΕΠΑ και νομίζει ότι είμαστε μια ποδοσφαιρική ομάδα;» διερωτάται. «Η ΕΠΑ σαν θεσμός δεν έχει εμπεδωθεί στον απλό πολίτη και τον πολιτικό περίγυρο για τον οποίο θα εκφράσω τη θλίψη μου για κάποια άρθρα που διαβάζω σε σχέση με την ΕΠΑ» προσθέτει ο πρόεδρος της Επιτροπής στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

Ο κ. Χριστοφίδης αποκαλύπτει επίσης τις παραμέτρους των νομοθετικών αλλαγών που επιδιώκει η ΕΠΑ. Κάνει λόγο για «κοσμογονικές αλλαγές» που περιλαμβάνουν την αύξηση των προστίμων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εφόδων της ΕΠΑ. «Η υφιστάμενη νομοθεσία δυσκολεύει πολύ τα πράγματα» σημειώνει, «αλλά θεωρώ ότι ο Κύπριος είναι και καλός επιχειρηματίας και καλός καταναλωτής και ξέρει να αξιολογεί το συμφέρον του. Όταν διαπιστώσει ότι αυτός ο θεσμός δεν λειτουργεί με ποδοσφαιρικούς όρους, αλλά με οικονομικούς όρους αγοράς και όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων τότε θα αγκαλιάσει την ΕΠΑ και θα την εμπιστευθεί» καταλήγει.

Του Σωκράτη Ιωακείμ