You are here

Η Κύπρος κατοχύρωσε το θαλάσσιο της πλούτο

05/04/2004 08:48

· Με αθόρυβες διαδικασίες


Ανεξάρτητα ποια θα είναι η τύχη του τελικού σχεδίου λύσης του Κόφι Ανάν όταν αυτό θα τεθεί ενώπιον των δημοψηφισμάτων των δύο πλευρών (Ε/κ-Τ/κ) η Κυπριακή Δημοκρατία φρόντισε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της οικονομικής της ζώνης, που προνοείται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.

Η κυβέρνηση υπό τη μορφή του κατεπείγοντος κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίσθηκαν επί τούτου δύο νομοσχέδια σε σχέση με τον περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του 2004 Νόμο και τον Περί Συνορεύουσας Οικονομικής Ζώνης Νόμο επίσης του 2004. Παρά το γεγονός ότι στην Ολομέλεια της Βουλής δεν προηγήθηκε διεξοδική συζήτηση επί των δύο νομοσχεδίων, παρά μόνο ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ελεγμένες πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι τα δύο αυτά νομοσχέδια έχουν απόλυτη σχέση με τη διασφάλιση και διαφύλαξη της οικονομικής ζώνης της Κύπρου που συνορεύει με την Αίγυπτο και όχι μόνο.

Όπως είναι γνωστό στα σύνορα της οικονομικής μας ζώνης με τη γειτονική χώρα έχουν εντοπισθεί τα τελευταία χρόνια κοιτάσματα πετρελαίου. Κοιτάσματα πετρελαίου όμως έχουν εντοπισθεί εδώ και μία δεκαετία στην οικονομική ζώνη της Αιγύπτου και η χώρα αυτή προχώρησε στην εκμετάλλευσή τους με τη συνεργασία αμερικανικών συμφερόντων. Η Κύπρος μόλις πριν τρία χρόνια έγινε και επίσημα κοινωνός του φυσικού πλούτου που έχει πλέον στη διάθεσή της. Η κυβέρνηση Κληρίδη είχε ακροθιγώς δημοσιοποιήσει το όλο θέμα. Είναι άλλωστε νωπή ακόμη η επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη στην Αίγυπτο, όπου οι δύο χώρες υπέγραψαν και σχετικό μνημόνιο συμφωνίας σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Έκτοτε και μετά από παρέμβαση του πρώην πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη το θέμα έσβησε από τη δημοσιότητα. Την τακτική αυτή ακολούθησε και η κυβέρνηση Παπαδοπούλου. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία αναφορά επί του θέματος με σαφείς οδηγίες του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας για καθαρά εθνικούς λόγους.

Συναφείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι με τη θέσπιση της ειδικής νομοθεσίας, οι οικονομικές ζώνες της Κύπρου με όλες τις γειτονικές χώρες, ακόμη και με την Τουρκία, εισέρχονται σε μία νέα διαδικασία δικαιοδοσίας η οποία αυτή τη στιγμή έχει προηγούμενο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπρόσθετα, η νομοθεσία αυτή αποκτά και κοινοτική δυναμική με την ένταξή μας στην ΕΕ και ο φυσικός αυτός πλούτος θα ανήκει στο Ελληνοκυπριακό κρατίδιο σε περίπτωση λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

Ειδικότερα το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει ότι τα εξωτερικά όρια της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης θα επεκτείνονται μέχρι 200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας. Με τη σύμβαση αυτή καθορίζεται επίσης και η δικαιοδοσία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διαχείριση φυσικών πόρων, ζώντων ή μη, του βυθού και του υπεδάφους του, ενώ μπορεί να αναλαμβάνονται δραστηριότητες για παραγωγή ενέργειας από το νερό της θάλασσας, τα ρεύματα, τους ανέμους, μετά από έγκριση του αρμόδιου υπουργείου.

Με βάση το δεύτερο νομοσχέδιο η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει το δικαίωμα να ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο, ώστε να εμποδίζει την παραβίαση της τελωνειακής φορολογικής μεταναστευτικής ή υγειονομικής της νομοθεσίας, καθώς και το δικαίωμα να ελέγχει την εμπορία αντικειμένων αρχαιολογικού ιστορικού και άλλου χαρακτήρα (πετρελαίου) που βρέθηκαν στη ζώνη αυτή.

Του Λεύκου Χρίστου