You are here

Ηλεκτρονική ενημέρωση για καύσιμα

06/03/2015 14:22
Σε καθορισμό κριτηρίων και παραμέτρων παρακολούθησης της χονδρικής αγοράς καυσίμων, αλλά και δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης των καταναλωτών για τις τιμές των καυσίμων, προχωρεί το υπουργείο Εμπορίου με στόχο την αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων παρατηρούνται στην αγορά καυσίμων.

Αυτό προέκυψε από τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη με θέμα τις τιμές των καυσίμων στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οργανώσεις καταναλωτών, η ελεγκτική υπηρεσία, η νομική υπηρεσία και το τμήμα υπηρεσιών πληροφορικής.

«Κάναμε μια ειλικρινή συζήτηση για τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά τους καταναλωτές σε ότι αφορά αυτό το θέμα» δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Λακκοτρύπης, υποδεικνύοντας ότι το υπουργείο εισηγήθηκε κάποια βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα για οριστική επίλυση αυτού του θέματος.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη επεξηγήθηκαν οι ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το υπουργείο συμπεριλαμβανομένων και των όσων έχουν γίνει για υλοποίηση των εισηγήσεων του γενικού ελεγκτή, όπως για παράδειγμα η μείωση του χρόνου κοστολόγησης των νέων φορτίων από μέχρι και 30 μέρες στις 4 μέρες.

«Υπάρχουν και άλλα μέτρα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή όπως ο καθορισμός των κριτηρίων και των παραμέτρων παρακολούθησης της χονδρικής αγοράς, αλλά επίσης εισηγηθήκαμε και άλλα μέτρα όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα με άμεση πρόσβαση των καταναλωτών σε ζωντανές τιμές των καυσίμων», πρόσθεσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες στο σύστημα, υποδεικνύοντας ωστόσο πως καταβάλλεται προσπάθεια για βελτίωση και πως προς αυτή την κατεύθυνση θα συσταθεί μια επιτροπή με τη συμμετοχή των οργανώσεων καταναλωτών για να παρακολουθεί την υλοποίηση αυτών των μέτρων ή και άλλων που μπορεί να προταθούν στην πορεία με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει ένας ψίθυρος μεταξύ των καταναλωτών ότι η κυβέρνηση φροντίζει να μένουν ψηλά οι τιμές γιατί κερδίζει από τη φορολογία, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι αυτός ο ισχυρισμός «είναι εντελώς λάθος αποδεδειγμένο και μαθηματικά γιατί η φορολογία που υφίσταται στις τιμές των καυσίμων είναι επί της ποσότητας και όχι επί της τιμής».

«Έχουμε δείξει και κάποιες διαφάνειες, συγκρίνοντας τις τιμές στην Κύπρο με τις τιμές στην Ευρώπη, που δείχνουν ότι πριν τη φορολογία συγκρινόμαστε αρνητικά με τους μέσους όρους, μετά τη φορολογία συγκρινόμαστε ευνοϊκά. Κάτι που δεικνύει ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα καύσιμα συγκρίνεται ευνοϊκά με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθεί η φορολογία, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει συζητηθεί τέτοιο ενδεχόμενο και επανέλαβε ότι η φορολογία επιβάλλεται επί των ποσοτήτων και όχι επί της τιμής.

Σε ερώτηση αν η παρουσία της νομικής υπηρεσίας υποδηλώνει σκέψεις για νομοθετικές ρυθμίσεις ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι υπάρχει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα η άμεση πληροφόρηση του κοινού, η οποία προϋποθέτει ενδεχομένως κάποια νομοθετική ρύθμιση τόσο σε ότι αφορά το είδος της πληροφορίας όσο και σε σχέση με τη λήψη και διοχέτευση των πληροφοριών εκεί που πρέπει. Υπάρχει, πρόσθεσε, και μια άλλη σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που επίσης πρέπει να ελεγχθεί και ως εκ τούτου ο γενικός εισαγγελέας έχει διαθέσει άτομο από τη νομική υπηρεσία που γνωρίζει το θέμα έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα αυτές οι αλλαγές.

Ερωτηθείς πως και πότε η σημερινή σύσκεψη θα επηρεάσει θετικά το πορτοφόλι των καταναλωτών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη έγινε συζήτηση για τις αδυναμίες του συστήματος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται και για τις λύσεις που προτίθεται το υπουργείο να φέρει στο τραπέζι. «Έχουμε τη συμπαράσταση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έχουμε τη συμπαράσταση και των οργανώσεων καταναλωτών, υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορεί να είναι άμεσα και μπορούν να υλοποιηθούν πιο σύντομα, υπάρχουν κάποια μέτρα όπως η βελτίωση του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος που είναι και το κρισιμότερο μέτρο που καλείται το υπουργείο να λάβει, που θέλουν το χρόνο τους», σημείωσε.

«Το σημαντικό στοιχείο είναι η διαφάνεια που θέλουμε να προέχει σε αυτή την προσπάθεια για να κατανοήσουν και οι καταναλωτές που βρισκόμαστε, ποιες είναι οι επιλογές τους, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ποιες οι αδυναμίες και πως θα τα διορθώσουμε», πρόσθεσε καταλήγοντας.

Σε δηλώσεις για το θέμα προέβησαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου δήλωσε ότι μελετάται επίσης η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων αισχροκερδούν, μέτρο το οποίο θα χρειαστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, και δήλωσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, ετοιμότητα, για άμεσο χειρισμό και προώθηση οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης καταθέσει στη βουλή το υπουργείο Ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης το ΑΚΕΛ κάλεσε τον υπουργό Ενέργειας όπως προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση και των υπόλοιπων εισηγήσεων του γενικού ελεγκτή, ζήτησε εντατικοποίηση και επέκταση των ελέγχων και προώθηση των τεσσάρων προτάσεων που ο ίδιος ο υπουργός κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου, όπως η εισαγωγή της υγραεριοκίνησης και δήλωσε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να ψηφίσει τις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ Πόλυς Μιχαηλίδης είπε ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι εισηγήσεις του γενικού ελεγκτή, να γίνεται συνεχώς δημοσιοποίηση των ονομάτων των παρανομούντων, να εξεταστεί το να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές για τους παράνομους, να εντατικοποιηθούν οι εποπτικοί έλεγχοι του υπουργείου και όπως το υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση ενημερωτικού δελτίου για την κατάσταση των τιμών σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να ενημερώνονται τα κόμματα και οι οργανώσεις αλλά και οι πολίτες.

Ο γγ του ΕΥΡΩΚΟ Μάριος Καράντωνας είπε ότι το ΕΥΡΩΚΟ κατέθεσε εισηγήσεις αναφορικά με την αλλαγή του πλαισίου καθορισμού των τιμών με εξέταση της περιβόητης φόρμουλας υπολογισμού των τιμών αλλά και την εμπλοκή και άλλων φορέων όπως η επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στην οποία όπως ανέφερε, θα πρέπει να δοθούν άλλες εξουσίες έτσι που να μπορεί να επιβάλλει πιο αυστηρές και αποτρεπτικές ποινές σε πρατηριούχους και εταιρείες πετρελαιοειδών.

Η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ελένη Χρυσοστόμου δήλωσε ότι οι οικολόγοι αναμένουν όπως τεθεί ένα χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί κατά τη σημερινή σύσκεψη, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθούν και εναλλακτικές λύσεις έτσι ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να έχει επιλογές.