You are here

Κατρίνα: Στις τσέπες μας από βδομάδας

02/09/2005 11:18

• Νέες αυξήσεις 2 σεντ στα καύσιμα

• Δεν υπάρχει προσυνεννόηση, δηλώνουν οι εταιρείες


Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να προσφέρει μέρος των στρατηγικών τους πετρελαϊκών αποθεμάτων προς αντικατάσταση της χαμένης παραγωγής δεν αρκεί για να καλύψει, σύμφωνα με αναλυτές, την έλλειψη καυσίμων της χώρας και προειδοποιούν για πετρελαϊκό σοκ. Ο τυφώνας Κατρίνα «έρχεται» και στην Κύπρο από εβδομάδας προκαλώντας ζημιές στις τσέπες των καταναλωτών. Οι τρεις εταιρείες πετρελαίου, ΕΚΟ, Πετρολίνα και LUKOIL αναμένεται λόγω του καλπασμού της τιμής των καυσίμων να προχωρήσουν σε νέες τιμολογήσεις. Όπως επεσήμανε στη StockWatch, ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΚΟ, Ντίνος Παπαδόπουλος, οι νέες αυξήσεις των καυσίμων της εταιρείας του «θα είναι περίπου στα 2 σεντ».

Ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, σε προχθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), Γιώργο Χριστοφίδη, ζήτησε από την επιτροπή να επανεξετάσει το ενδεχόμενο προσυνεννοήσεων εταιρειών και πρατηριούχων αναφορικά με τις νέες τιμολογήσεις.

Ο κ. Χριστοφίδης με δηλώσεις του στη StockWatch, επεσήμανε ότι «η ΕΠΑ κρίνει ότι το θέμα ενδεχόμενων προσυνεννοήσεων των εταιρειών βρίσκεται στην αρμοδιότητα της και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για να αποφευχθεί η νόθευση του ανταγωνισμού».

Εκπρόσωποι 3 εταιρειών (ΕΚΟ, LUKOIL και Πετρολίνα) αρνούνται πως υπάρχει μεταξύ τους προσυνεννόηση στο θέμα των νέων τιμολογήσεων και δηλώνουν πως «κάθε εταιρεία κοιτάζει το δικό της συμφέρον». «Ακόμη και 0,1 σεντ διαφορά να έχουμε αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε κέρδος ή ζημιά £100 χιλ. Πως μπορεί να γίνεται προσυνεννόηση; » διερωτήθηκαν.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν τις εταιρείες να προβαίνουν σε ανατίμηση πετρελαϊκών προϊόντων πριν εξαντληθούν όλα τα στοκ, ανέφερε πως η εταιρεία του «φέρνει πετρέλαιο κάθε εβδομάδα και δεν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΚΟ, Ντίνος Παπαδόπουλος, κάλεσε την ΕΠΑ να κάνει όποτε θέλει έλεγχο τόσο στα γραφεία, αλλά και στα πρατήρια της εταιρείας. Ο εκπρόσωπος τύπου της LUKOIL, που ως γνωστό προαγοράζει πετρέλαιο, Βαγγέλης Γρηγορίου, δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το θέμα, ενώ παρά τις προσπάθειες μας δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με εκπρόσωπο της ΕΣΣΟ.

Του Σωκράτη Ιωακείμ