You are here

Καύσιμα: 6 σεντ πάνω, 1 κάτω

13/09/2005 13:48

• Αρχίζουν μειώσεις τα πρατήρια

• Στα $63 η τιμή του μαύρου χρυσού


Το ράλι αυξήσεων της τιμής του πετρελαίου στην Κύπρο «ρίχνει» ταχύτητα από αύριο όπου θα αναρτήσει η Πετρολίνα στα πρατήρια της τις νέες τιμολογήσεις στα καύσιμα, οι οποίες θα είναι μειωμένες κατά ένα περίπου σεντ. Οι υπόλοιπες εταιρείες ΕΚΟ, ΕSSO και LUKOIL αναμένεται να ανακοινώσουν τα «ευχάριστα» το αργότερο μέχρι την Παρασκευή αφού ακόμη δεν έχουν παραλάβει τα νέα φορτία. Οι νέες τιμολογήσεις ακολουθούν τη φρενήρη αύξηση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες βδομάδες, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εγχώριων τιμών πώλησης κατά 6 περίπου σεντ μέσα σε δύο βδομάδες.

Εντύπωση προκαλεί η ομοιομορφία στις τιμές των διαφόρων πρατηρίων, κάτι που, ως γνωστό, εξετάζεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης και ο Εκπρόσωπος Τύπου της LUKOIL, Βαγγέλης Γρηγορίου, με δηλώσεις τους στη StockWatch απορρίπτουν εκ νέου τις κατηγορίες περί προσυνεννοήσεων και τονίζουν πως ο κυριότερος λόγος της εφαρμογής παρόμοιων τιμών από τις εταιρείες είναι ότι ακολουθούν όλες το μεσογειακό δείκτη plats, δηλαδή την τιμή του πετρελαίου ανά τόνο με την οποία δεσμεύονται οι εταιρείες καθημερινά.

Ο κ. Λευκαρίτης του οποίου η εταιρεία φέρνει πετρέλαιο από τη Χάιφα του Ισραήλ και τη Μαύρη θάλασσα επισημαίνει ότι «είναι περιορισμένοι οι τόποι που φέρνουν πετρέλαιο οι εταιρείες (Ισραήλ, Ρωσία, Ιταλία, Ελλάδα) και πολλές φορές φέρνουν από τον ίδιο προορισμό». Αναφορικά με το αν υπάρχουν διαφορές στην τιμή των ναύλων ο κ. Λευκαρίτης όπως και ο εκπρόσωπος τύπου της LUKOIL, Βαγγέλης Γρηγορίου, σημείωσαν πως «είναι ελάχιστες και δεν επηρεάζουν την τιμή των καυσίμων».

Σχετικά με το άρθρο ελλαδικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος κατατάσσεται στις πιο ακριβές χώρες όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων χωρίς φόρους, ο κ. Λευκαρίτης παραδέχθηκε ότι όντως η Κύπρος είναι από τις πιο ακριβές χώρες τονίζοντας ότι «οφείλεται στην αναδιοργάνωση που κάνουν τα διυλιστήρια που εισάγουμε πετρέλαιο. Τα διυλιστήρια στις Βόρειες χώρες π.χ. η Αγγλία όταν έκαναν και αυτά την αναδιοργάνωση τους είχαν πιο υψηλές τιμές που στο μέλλον μειώθηκαν. Είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα πέσει η τιμή του πετρελαίου και στην Κύπρο», κατέληξε.

Σε μια άλλη εξέλιξη μεθαύριο Πέμπτη θα συναντηθούν τελικά οι Υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών, Γιώργος Λιλλήκας και Μιχάλης Σαρρής αντίστοιχα, για να μελετήσουν το πακέτο μέτρων ανακούφισης των καταναλωτών που ετοιμάζει η κυβέρνηση λόγω του καλπασμού στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του πετρελαίου έκλεισε σήμερα στα $63 υποχωρώντας 11%, από τη στιγμή που άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στις 30 Αυγούστου αλλά βρίσκεται 44% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στο μεταξύ η Κίνα, μια από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες πετρελαίου στον κόσμο, θα καθυστερήσει τις αγορές του καυσίμου για τα έκτακτα αποθέματα, επειδή οι τιμές του, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. Η Κίνα σύμφωνα με το Zhang Guobao, Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αναμόρφωσης και Ανάπτυξης, της μεγαλύτερης οικονομικής επιτροπής της Κίνας, «θέλει να εξασφαλίσει τις ανάγκες σε ενέργεια και αρχίζει να εξαρτάται από τις εισαγωγές, για τη διατήρηση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της International Energy Agency (ΙΕΑ) η οποία είναι σύμβουλος 26 καταναλωτριών χωρών η διεθνής κατανάλωση φέτος θα είναι κατά 250.000 βαρέλια χαμηλότερη ημερησίως. Η Κίνα, η Ινδία και η υπόλοιπη Ασία, αποτέλεσαν το 68% της μείωσης.

Του Σωκράτη Ιωακείμ