You are here

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις από Δευτέρα

29/09/2005 13:27

• Πετρέλαιο: +34% πιο ακριβό από πέρσι

• Βενζίνη: + 73% σε ένα χρόνο


Νέες αυξήσεις στα καύσιμα έρχονται από Δευτέρα στην Κύπρο . Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε διεθνώς αυτή την εβδομάδα στην τιμή του αργού πετρελαίου, αναγκάζει τις εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο να προβούν σε νέες τιμολογήσεις που όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές από τις εταιρείες, θα είναι αυξημένες κατά ένα περίπου σεντ.

«Η Πετρολίνα παραλαμβάνει σήμερα τα νέα της φορτία, και από Δευτέρα αν συνεχιστεί η καλπάζουσα πορεία της τιμής του πετρελαίου είναι δεδομένο ότι θα ανέβει και η τιμή των καυσίμων», ανέφερε στη StockWatch ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης. Ο κ. Λευκαρίτης πρόσθεσε ότι «αν πέσει η τιμή του πετρελαίου στις επόμενες μέρες θα αποφευχθούν οι αυξήσεις, πράγμα που όπως σημείωσε θεωρεί δύσκολο».

Η ΕΚΟ παραλαμβάνει τα νέα της φορτία την Κυριακή και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από την εταιρεία, οι νέες τιμολογήσεις αναμένονται στα πρατήρια της την Τρίτη. «Με τα υπάρχοντα δεδομένα θα υπάρξουν αυξήσεις περίπου ενός σεντ, εκτός και αν στις επόμενες μέρες κατεβεί η τιμή του μαύρου χρυσού», επεσήμαναν οι πηγές.

Η ΕΣΣΟ παραλαμβάνει τα νέα της φορτία αύριο και από Δευτέρα θα μελετήσει το ενδεχόμενο νέας αυξημένης τιμολόγησης. «Δεν θέλουμε να προαναγγείλουμε ενδεχόμενες αυξήσεις πριν να αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα», σημείωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, Βάκης Ιωακείμ.

Όσον αφορά τη LUKOIL, παρά τις προσπάθειες μας δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με αρμόδιους από την εταιρεία.

Σήμερα πάντως η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα $66,33 το βαρέλι και παρουσιάζεται ελαφρώς μειωμένη από τη χθεσινή τιμή των $66,35. Χθες οι τιμές σημείωσαν άνοδο $1,28, σε ποσοστό δηλαδή 2%, φθάνοντας το ψηλότερο σημείο της βδομάδας. Οι τιμές του μαύρου χρυσού βρίσκονται 34% υψηλότερα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, διαπραγματεύθηκε σήμερα στα $2,32 το γαλόνι, 1,27 σεντ χαμηλότερα από χθες όταν τα συμβόλαια του καυσίμου αναρριχήθηκαν, κατά 17,29 σεντ, ποσοστό 8%, φθάνοντας στα $2,3393 το γαλόνι και παράλληλα στο υψηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου. Σε σύγκριση με πέρσι, η διεθνής τιμή της βενζίνης παρουσιάζεται 73% ακριβότερη.

Του Σωκράτη Ιωακείμ