You are here

Καύσιμα: Περιμένοντας τα φορτία των $66

12/08/2005 15:59
Τα νέα φορτία πετρελαίου περιμένουν οι τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο προτού αναμορφώσουν τις τιμές τους στα πρατήρια. Τα νέα από τις διεθνείς αγορές όμως δεν είναι και τόσο καλά, καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού έχει εκτιναχθεί στα $66 το βαρέλι μετά από πληροφορίες για προβλήματα που παρουσιάζονται σε άλλο ένα διυλιστήριο στην Αμερική.

Από τις 12 Αυγούστου 2003, η τιμή του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Οι τιμές στις οποίες θα παραλάβουν οι κυπριακές εταιρείες τα πετρελαιοειδή πιθανόν να είναι οι ψηλότερες που είχαμε ποτέ. «Αυτό το Σαββατοκύριακο μόνο η Πετρολίνα και η ΕΚΟ θα παραλάβουν νέα φορτία πετρελαίου ενώ οι άλλες δύο εταιρείες ΕSSO και LUKOIL θα τα παραλάβουν εντός της επόμενης εβδομάδας», μας ανέφερε ο διευθυντής του τμήματος Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Λεόντιος Περικλέους. «Όσον αφορά στις νέες τιμολογήσεις αυτές θα γίνουν γνωστές όταν δοθούν τα πλήρη στοιχεία από το αρμόδιο τμήμα των τελωνείων», πρόσθεσε ο κ. Περικλέους. Κατέληξε πως «ο ρόλος του Υπουργείου περιορίζεται πλέον μόνο στο ελεγκτικό μέρος των Εταιρειών Πετρελαίου».

Πάμε προς αυξήσεις

Οι εταιρείες πετρελαιοειδών περιμένουν να παραλάβουν τα φορτία προτού μπορέσουν να προσδιορίσουν το ύψος των μάλλον αναπόφευκτων αυξήσεων. «Λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου θα δούμε το θέμα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας την Τρίτη», δήλωσε στη StockWatch ο εκτελεστικός διευθυντής της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης. «Αν σε αυτό το διάστημα πέσει η τιμή του πετρελαίου τότε θα παραμείνουμε με τα υφιστάμενα δεδομένα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΚΟ Ντίνος Παπαδόπουλος θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να πέσει η τιμή του πετρελαίου και δεδομένη την αύξηση στις τιμές των καυσίμων. «Την Τρίτη το βράδυ, το αργότερο την Τετάρτη το πρωί θα μπουν οι νέες τιμές που σίγουρα θα επιφέρουν αυξήσεις πέραν του ενός σεντ το λίτρο», μας ανέφερε.

Προαγοράζει πετρέλαιο η LUKOIL

Η LUKOIL, η μοναδική εταιρεία που φέρνει πετρέλαιο από τη Ρωσία, ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική τακτική από τις υπόλοιπες εταιρείες αναφορικά με τη συχνότητα που έρχονται τα φορτία πετρελαίου της. «Εμείς, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρείες που φέρνουν μικρές σχετικά ποσότητες κάθε εβδομάδα και διαμορφώνουν τις τιμές τους ανάλογα με την τιμή του πετρελαίου διεθνώς ανά βαρέλι, φέρνουμε μεγαλύτερες ποσότητες ανά μήνα και κάποτε ανά δίμηνο έχοντας μεγαλύτερα αποθέματα», ανέφερε στη StockWatch o Βοηθός Γενικός Διευθυντής της LUKOIL Κώστας Κοντόπουλος.

Ο κ. Κοντόπουλος υπεραμύνθηκε των κατηγοριών ότι η LUKOIL υπερκερδίζει και ότι έπρεπε να έχει πιο χαμηλές τιμές λέγοντας πως «αυτή την τακτική την έκαναν από ανέκαθεν και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν η εταιρεία κατέγραψε τεράστιες ζημιές λόγω των αυξομειώσεων στην τιμή του πετρελαίου. Τότε που είχαμε ζημιά στα έσοδά μας δεν ενοχλήθηκε κανείς, τώρα που έχουμε κέρδη γιατί κάποιοι να ενοχλούνται και να μας κατηγορούν για υπερκέρδη», δήλωσε ο κ. Κοντόπουλος και κατέληξε πως η εταιρεία του πωλεί τα καύσιμα σε χαμηλότερες τιμές από τις υπόλοιπες εταιρείες.

Υπουργική συνάντηση το... Σεπτέμβρη

Οι επικείμενες αυξήσεις στα καύσιμα σίγουρα δεν προσφέρονται για όλα τα βαλάντια και επηρεάζουν δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και ετοιμάζει πακέτο ενεργειακών μέτρων για μερική, τουλάχιστον, αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ήδη έχει διευθετηθεί συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα και του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ούτως ώστε να παρθούν κάποια μέτρα τα οποία θα προστατέψουν τον Κύπριο καταναλωτή. Τα μέτρα αυτά θα περάσουν πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο και έπειτα από τη Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

Ποια είναι τα μέτρα; Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «θα συζητηθεί μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, οικονομική στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και διάθεση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας».

Ο Γιώργος Ροδίτης, αρμόδιος λειτουργός του ΥΠΕΜΠ, μας ανέφερε πως «έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Εμπορίου ένα πενταετές σχέδιο δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας με σημαντικές δαπάνες από το κράτος ενώ θα παρθούν», όπως μας τόνισε, «μέτρα στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ