You are here

Καύσιμα: Τον Οκτώβριο το πακέτο Λιλλήκα

15/09/2005 18:19
Το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο το πενταετές σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της διαμορφούμενης ενεργειακής κρίσης. Αυτό ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου οι Υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών Γιώργος Λιλλήκας και Μιχάλης Σαρρής, μετά από συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που ετοίμασε το Υπουργείο Εμπορίου.

Όπως ανέφεραν οι δύο υπουργοί, έχουν καταλήξει σε συμφωνία στους βασικούς άξονες που θα διέπουν αυτά τα μέτρα, όμως ο κ.Σαρρής ανέφερε πως δεν μπορούν να κοινοποιήσουν τα μέτρα πριν περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας καλύπτουν πέντε τομείς: Μεταφορές (επέκταση θεσμού σχολικού λεωφορείου), ηλεκτρική ενέργεια (αγορά συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού), δημόσια κτίρια, ενθάρρυνση χρήσης ανανεώσιμων πηγών και δημόσιες προμήθειες. Βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και να παρέχει επιδόματα σε συνταξιούχους και σε κατοίκους ορεινών περιοχών.

ΥΠΟΙΚ: Να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για άμεση στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, που θα είναι αποτελεσματική και θα αγγίζει όσους πραγματικά χρειάζονται αυτή τη βοήθεια. Τα σχέδια στήριξης ειναι βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και περιλαμβάνουν μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα. «Η ενεργειακή κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια, λόγω της αυξημένης ζήτησης ενέργειας και πρέπει η κυπριακή οικονομία να προσαρμοστεί σε αυτές τις πραγματικότητες», επεσήμανε ο κ. Σαρρής.

ΥΠΕΜΠ: Να μην παραπονιούνται οι «μεσαίοι»

Αναφορικά με το ποια στήριξη θα παρέχεται στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι «ο μέσος όρος των τιμών των καυσίμων στην ΕΕ για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2005 κατατάσσει την Κύπρο την έκτη πιο φθηνή χώρα της ΕΕ στις λιανικές τιμές καυσίμων που πληρώνουν οι καταναλωτές, όμως αυτό δεν εφυσυχάζει την κυβέρνηση γιατί ανεβαίνει το κόστος ζωής και υπάρχει μια οικονομική πίεση πάνω στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα». «Θεωρώ υπερβολή», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, «να παρουσιάζεται η μεσαία τάξη ως αδικημένη τη στιγμή που έχθουν φθηνίσει άλλα προϊόντα που εισάγει η Κύπρος».

Όσον αφορά τις χθεσινές καταγγελίες του αναπληρωτή πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι με τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση η μεσαία τάξη θα βοηθήσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ο κ. Λιλλήκας αντέστρεψε τα πυρά αναφέροντας πως «ο ΔΗΣΥ, όταν κυβερνούσε για δέκα χρόνια δεν έδωσε επιδόματα ούτε στις ορεινές περιοχές ούτε στους συνταξιούχους, ούτε μείωσε το ρεύμα για τις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά ούτε εισήγαγε το χρωματισμένο πετρέλαιο μειώνοντας το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Δεν μπορεί ο ΔΗΣΥ να μας κάνει μαθήματα ηθικής κοινωνικής πολιτικής», κατέληξε.

ΔΗΣΥ-ΕΔΗ: Μειώστε τους φόρους

Σε μια άλλη σημερινή εξέλιξη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για διάλογο με την κυβέρνηση με στόχο την ανακούφιση των χαμηλά αμειβομένων, των συνταξιούχων και γενικά όσων έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αυξήσεις των καυσίμων. «Με τη μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών πάνω στα καύσιμα θα αποφύγουμε αλυσιδωτές αυξήσεις σε σωρεία άλλων προϊόντων που επηρεάζουν καθημερινά τον καταναλωτή και που οπωσδήποτε, έστω και αν μειωθούν τα πετρελαιοειδή, δεν θα μειωθούν οι τιμές δυστυχώς αυτών των αγαθών», επεσήμανε.

Για το ίδιο θέμα μίλησε σε διάσκεψη τύπου και ο πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει επί προσωρινής βάσης τους δασμούς στο πετρέλαιο θέρμανσης και να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαίρεση για μείωση της φορολογίας στη τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Ο κ. Βασιλείου καλωσόρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πολύτεκνους σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτά αφορούν «ένα πολύ μικρό ποσοστό του λαού μας». «Δεν πρέπει να δώσουμε στήριξη σε μια μικρή κατηγορία του πληθυσμού αλλά στο σύνολο του λαού», κατέληξε.

Του Σωκράτη Ιωακείμ