You are here

Κορυφώνονται οι ανησυχίες για τα καύσιμα (2)

09/09/2005 14:49
Την αποφασιστικότητα του να εκδώσει διάταγμα για τον καθορισμό της τιμής των καυσίμων εάν χρειαστεί δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας, ενώ την ίδια ώρα ΔΥΣΗ και ΕΔΕΚ εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και την ενδεχόμενη αισχροκέρδεια.

Με σημερινές του δηλώσεις λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Θεσσαλονίκη όπου θα παραστεί στην 70η Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Λιλλίκας δήλωσε ωστόσο ότι για να το κάνει αυτό, θα πρέπει αποδειχθεί ότι οι τιμές που καθορίζουν οι εταιρείες είναι αδικαιολόγητες, όπως προβλέπει και ο νόμος. Για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Εμπορίου, ζήτησε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή να του παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία θα καταδεικνύουν ότι οι τιμές που καθορίζουν οι εταιρείες είναι αδικαιολόγητες.

Ο κ. Λιλλήκας, επεσήμανε ότι ζήτησε επίσης τη συλλογή στοιχείων από την ΕΕ για να γίνει μελέτη για τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, σε σχέση με τις δικές μας αυξήσεις.

ΔΗΣΥ: Να ληφθούν άμεσα μέτρα

Την ανάγκη λήψης άμεσων και βραχυπρόθεσμων μέτρων για απάμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές από τις συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα, τόνισαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, και η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Κυριακού.

Το 2003 και 2004 το κάθε νοικοκυριό της Κύπρου επιβαρύνθηκε κατά μέσο όρο με £1.100 από τους φόρους στα καύσιμα, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή δεν προχωρεί σε μείωση των τιμών των καυσίμων, την ίδια ώρα που επωφελείται με εκατομμύρια λίρες.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου σημειώνονται σημαντικές μειώσεις κατά 2 περίπου σεντ το λίτρο στις λιανικές τιμές πώλησης, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι, «στην Κύπρο το ξέφρενο ράλι των αυξήσεων συνεχίζεται με αποτέλεσμα να έχουν τις τελευταίες μέρες επιβληθεί νέες δυσβάστακτες αυξήσεις στον Κύπριο πολίτη, της τάξης περίπου των τριών σεντ ανά λίτρο».

Η κυβέρνηση «συνεχίζει να απολαμβάνει τα οικονομικά οφέλη από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, αδιαφορώντας για τον καταναλωτή που ανυπεράσπιστος έχει τεθεί στο οικονομικό απόσπασμα», συμπλήρωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Η κ. Κυριακού τόνισε ότι πρέπει να μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης στο ένα σεντ, να μειωθεί κατά 0,8 σεντ ανά λίτρο ο φόρος κατανάλωσης για τη βενζίνη, να γίνει άμεση διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στα τέλη κυκλοφορίας διαφόρων κατηγοριών οχημάτων, καθώς και εξέταση της δυνατότητας μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Μαρία Κυριακού, σημείωσε επίσης ότι είναι αναγκαία η καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης λέγοντας ότι το κράτος δαπανεί περίπου £18 εκ. το χρόνο σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και οδοιπορικά».

Εισηγήθηκε επίσης προς την κυβέρνηση και τον ΥΠΟΙΚ τη σύγκληση του Οικονομικού Συμβουλίου, αλλά και τη σύσταση Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων στον τομέα της οικονομίας.

ΕΔΕΚ: Ανησυχίες για αισχροκέρδεια στα καύσιμα

Εντελώς αδικαιολόγητη, χαρακτήρισε και το ΚΣ ΕΔΕΚ την ακρίβεια που παρατηρείται τελευταία στην αγορά κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές των καυσίμων.

Με σημερινή της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ, επισημαίνει ότι η ακρίβεια αυτή «αποτελεί απλώς εκμετάλλευση από αδίστακτους κερδοσκόπους της αύξησης της τιμής των καυσίμων».

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τα φαινόμενα ακρίβειας και αισχροκέρδειας, κάλεσε τον Υπουργό Εμπορίου, την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών καθώς και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να δράσουν άμεσα για να δοθεί τέλος στις αλυσιδωτές αυξήσεις των τιμών.

γχ