You are here

Μειώνονται τα καύσιμα – «Τελειώνει» το PNBS

07/04/2003 11:07
Βέβαιη θεωρείται η μείωση της τιμής των καυσίμων προς τα τέλη όμως Απριλίου, αφού το υπάρχον σύστημα Price Negotiations Balance Sheet (PNBS) δεν επιτρέπει την άμεση μείωση (ή αναλόγως αύξηση) της τιμής των καυσίμων ανάλογα με τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου (ΑΚΕΛ) και Μαρία Κυριακού (ΔΗΣΥ), η επιτροπή Οικονομικών έχει εισηγηθεί προς το υπουργείο Εμπορίου να προσαρμόσει τις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων με τις διεθνείς τιμές που επικρατούν σήμερα στα πετρελαιοειδή και οι οποίες έχουν ακολουθήσει πτωτική πορεία μετά την τελευταία αύξηση που επιβλήθηκε στην Κύπρο.

Και οι δύο βουλευτές τόνισαν ότι η γραφειοκρατική δομή του συστήματος PNBS ευνοεί σήμερα τις εταιρείες πετρελαιοειδών και λειτουργεί σε βάρος του καταναλωτή. Ωστόσο, σημείωσαν, ότι η ελευθεροποίηση των καυσίμων και η κατάργηση του συστήματος PNBS θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ολιγοπωλίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, το υπουργείο Εμπορίου μελετά επισταμένως την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί στο νομοθετικό σώμα στα τέλη του έτους, γεγονός που θα σημάνει και το τέλος του συστήματος Price Negotiations Balance Sheet.

Οι δηλώσεις Ευαγόρου και Κυριακού έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίας της Επ. Οικονομικών η οποία πριν από λίγο ξεκίνησε της συζήτηση για τη χορηγία προς τον Κυπριακό Οργανισμό Ποδοσφαίρου.

Του Κυριάκου Κυριακίδη