You are here

Μείωση 8 σεντ στο πετρέλαιο συζητά τώρα η βουλή

16/01/2003 14:20
Αν υιοθετηθεί η απόφαση της Κυβέρνησης εφαρμόζεται από σήμερα

Στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής συζητείται αυτή τη στιγμή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση του πετρελαίου κίνησης κατά 8 σεντ, ενώ παράλληλα, θα συζητηθεί έτερη απόφαση της κυβέρνησης για έναρξη της χρησιμοποίησης χρωματισμένου πετρελαίου για αγροτική χρήση. Η τιμή του χρωματισμένου πετρελαίου, σύμφωνα με σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στην επιτροπή Οικονομικών, θα μειωθεί στα 18,5 περίπου σεντ το λίτρο, αφού από τα 31 σεντ της υφιστάμενης τιμής, αφαιρούνται 11 σεντ φόρου κατανάλωσης, καθώς και 1,5 με 2 σεντ Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Η συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία άρχισε γύρω στις 12.20 μ.μ. με την άφιξη από το Προεδρικό των υπουργών Οικονομικών Τάκη Κληρίδη και Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Στη συνεδρία παρίσταται και ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας Χρίστος Μαυροκορδάτος ο οποίος χθες ζήτησε την κατάργηση όλων των φόρων (ΦΠΑ + Κατανάλωσης) που πληρώνουν οι αγρότες για τη χρήση του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, σε διευκρινήσεις για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τα δύο αυτά θέματα, έδωσε με τη λήξη της συνεδρίας και λίγο προτού μεταβεί στη βουλή, ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, σημειώνοντας ότι με την απόφαση για μείωση του πετρελαίου κίνησης κατά 8 σεντ, επιστρέφουν στους χρήστες πετρελαίου ένα ποσό της τάξης 9,5 περίπου εκατομμυρίων λιρών το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, δαπανείται για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου είναι αυξημένη κατά 7 σεντ.

Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι με ειδικό κανονισμό που το Υπουργείο θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με άμεση εφαρμογή, εκτός και αν το Σώμα αποφασίσει διαφορετικά, η τιμή του πετρελαίου μειώνεται από τα 31 σεντ το λίτρο, στα 23 σεντ, δηλαδή μείωση κατά 7 σεντ, συν 1 σεντ ο ΦΠΑ. Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση ότι η μειωμένη τιμή θα ισχύσει για 2,5 περίπου μήνες, κατά την οποία πιστεύεται ότι θα καλυφθεί η διαφορά από την αυξημένη τιμή αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης.

Το συνολικό κόστος για τους χρήστες του πετρελαίου θα ανέλθει μέχρι τέλος του χειμώνα, περίπου £9 με £10 εκατομμύρια περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε να είχε πληρώσει αν επιβάλλετο η φορολογία των 4 σεντ μόνο, ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «ουσιαστικά» επιστρέφει ένα ποσό £9 με £9,5 εκ. στους χρήστες πετρελαίου μέσα από τη σχετική μείωση.

Αναφορικά με το χρωματισμένο πετρέλαιο για αγροτικούς σκοπούς, ο κ. Ρολάνδης εξήγησε ότι από τη στιγμή που η ΕΕ δεν επιτρέπει την αφαίρεση του ΦΠΑ από την τιμή αγοράς, οι αγρότες θα πληρώνουν το ΦΠΑ, το οποίο θα τους επιστρέφεται, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι το υπουργείο Εμπορίου είναι πανέτοιμο –«έχει περάσει μέσα από όλες τις διαδικασίες του χρωματισμού του πετρελαίου» - για την εφαρμογή του. Προειδοποίησε όμως τους παραβάτες, οι οποίοι ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν το αγροτικό πετρέλαιο για σκοπούς άλλους πέραν των αγροτικών, ότι οι κανονισμοί είναι αυστηροί και προνοούν ποινές φυλάκισης μέχρι δύο ετών και αρκετά ψηλά πρόστιμα.

«Πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατό θα είναι διαθέσιμο το χρωματισμένο πετρέλαιο για σκοπούς αγροτών», είπε ο Ρολάνδης και πρόσθεσε ότι «μόλις το περάσει (το νομοσχέδιο) η Βουλή θα κάνουμε συσκέψεις για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες».

Του Κυριάκου Κυριακίδη