You are here

Μείωση στο πετρέλαιο, αύξηση στα τσιγάρα;

16/01/2003 15:01

- Εγκρίνεται το απόγευμα η μείωση 8 σεντ

- Με συμπληρωματικό Προϋπολογισμό η αποζημίωση στις εταιρίες πετρελαιοειδών


Σε νέα αύξηση των τσιγάρων, την τρίτη κατά σειρά σε λίγους μήνες, προσανατολίζεται η επιτροπή Οικονομικών της βουλής, ως αντιστάθμισμα στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για κάλυψη του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί από τη μείωση του πετρελαίου κατά 8 σεντ.

Όπως πληροφορείται η Stockwatch, κατά την διάρκεια της συνεδρίας – η οποία έληξε πριν από λίγο - η επιτροπή Οικονομικών αποδέχθηκε ομόφωνα την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μείωση του πετρελαίου, ενώ για την «τελική λύση» προς κάλυψη του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί, θα διεξαχθούν εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων μέχρι και την έναρξη της Ολομέλειας της βουλής κατά την οποία θα εγκριθεί η σχετική απόφαση για το πετρέλαιο.

Για το «επίμαχο θέμα» της διαδικασίας και του τρόπου παροχής των αποζημιώσεων προς τις εταιρίες πετρελαιοειδών, το αρμόδιο υπουργείο θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Εν τω μεταξύ, ως ημερομηνία έναρξης δημόσιας χρήσης από τους αγρότες του χρωματισμένου πετρελαίου έχει καθοριστεί η 10η Φεβρουαρίου. Η τιμή του χρωματισμένου πετρελαίου, σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, θα μειωθεί στα 18,5 περίπου σεντ το λίτρο, αφού από τα 31 σεντ της υφιστάμενης τιμής, αφαιρούνται 11 σεντ φόρου κατανάλωσης, καθώς και 1,5 με 2 σεντ Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης.

Του Κυριάκου Κυριακίδη