You are here

Μείωση της τιμής των καυσίμων μέσα στον Απρίλιο;

03/04/2003 17:32
Ζημίες στο κυπριακό κράτος ύψους £2,5 εκατ. κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2003, αλλά και ένα ελαφρύ πλεόνασμα £350 χιλιάδων το Μάρτιο, ήταν το αποτέλεσμα της παρατεταμένης αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς. Αυτό αναφέρθηκε στην επιτροπή Εμπορίου της βουλής από αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου, ο οποίος ανέφερε πως αν καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στο κράτος, λόγω της διεθνούς διακύμανσης του πετρελαίου, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την κατάθεση νομοσχεδίου για μείωση της τιμής των καυσίμων ίσως και νωρίτερα από τον Απρίλιο, περίοδο κατά την οποία αναμενόταν να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως είπε ο γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού Σωτήρης Σωτηρίου, τον Ιανουάριο η τιμή πετρελαίου κυμαινόταν μεταξύ $30-$31 το βαρέλι, το Φεβρουάριο μεταξύ $31-$28, ενώ στο τέλος του μήνα μειώθηκε στα $28 το βαρέλι. Πρόσθεσε ότι το Μάρτιο η τιμή, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ $33,4 και $34 το βαρέλι, έκλεισε στις 31 Μαρτίου στα $28. Ο κ. Σωτηρίου είπε ότι λόγω των ισχυουσών τιμών είχε παρουσιαστεί έλλειμμα £1,2 εκ. για το Φεβρουάριο και £1,3 εκ. για το Φεβρουάριο, ενώ για το Μάρτιο παρατηρήθηκε πλεόνασμα της τάξης των £350.000.

«Αν συνεχίσει έτσι (η πτωτική τάση της τιμής πετρελαίου) σίγουρα δημιουργείται πλεόνασμα τον Απρίλη και το Υπουργείο θα έρθει με εισήγηση για μείωση των τιμών», τόνισε ο κ. Σωτηρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστόφορου σημείωσε ότι παρά τις προβλέψεις για άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εντούτοις παρατηρήθηκε κατακόρυφη μείωση των τιμών στα $24-$25 το βαρέλι και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε μείωση των τιμών πώλησης πετρελαίου, σημειώνοντας ότι «υπάρχει αναντιστοιχία» των τιμών πετρελαίου στην Κύπρο με τις διεθνείς τιμές.

Σε σχέση με τα αποθέματα, ο κ. Σωτηρίου είπε ότι στην Κύπρο, υπάρχει απόθεμα 30 ημερών σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, ενώ η ΑΗΚ διαθέτει απόθεμα σε μαζούτ που υπερβαίνει τις 60 ημέρες, προσθέτοντας ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει μείωση στα αποθέματα διεθνώς».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη κατά πόσον η ύπαρξη αποθεμάτων θα είχε όφελος για τους καταναλωτές, ο κ. Σωτηρίου είπε ότι «τα αποθέματα εξυπηρετούν ένα σκοπό, να υπάρχει στην οικονομία μια σταθερότητα στις τιμές», προσθέτοντας όμως ότι «σε εποχές σταθερότητας των τιμών (πετρελαίου), τα μεγαλύτερα αποθέματα σημαίνουν μεγαλύτερο κόστος κεφαλαίου».

Ο κ. Σωτηρίου επεσήμανε ακόμη ότι το Υπουργείο Εμπορίου πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για απελευθέρωση των τιμών των καυσίμων, αλλά και κατάργηση του συστήματος Price Negotiations Balance Sheet (PNBS).