You are here

Μείωση του πετρελαίου κατά 7 σεντ

14/01/2003 12:47
Μειώνεται κατά 7 σεντ η τιμή πώλησης του πετρελαίου για όλες τις χρήσεις από την ερχόμενη Πέμπτη. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη θα κατατεθεί προς ψήφιση, υπό την μορφή του κατεπείγοντος, σχετικό νομοσχέδιο.

Η τιμή πώλησης του πετρελαίου σήμερα είναι στα 31 σεντ και από την ερχόμενη Πέμπτη θα μειωθεί στα 24 σεντ. Η σχετική απόφαση αποτελεί πρόταση του υπουργείου Eμπορίου το οποίο προχώρησε στην ενέργεια αυτή μετά τις περιπλοκές και δυσκολίες που διαπιστώθηκαν στο θέμα της εξεύρεσης των νομίμως δικαιούχων για την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης £120 σε κάθε οικία για το πετρέλαιο θέρμανσης (συνολικού ύψους £10 εκατ.).

Με τη μείωση του πετρελαίου σκοπείται η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης με έμμεσο τρόπο και με αρχικό χρονικό ορίζοντα περίοδο 3 μηνών προς όφελος όμως όλων των καταναλωτών.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου της βουλής, η μείωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου εντάσσεται στα πλαίσια του πάγιου αιτήματος της βουλής για μείωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης προσθέτοντας ότι παραμένει η απαίτηση της επιτροπής για μείωση των φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 1 σεντ (υπολείπονται δηλαδή ακόμη 4 σεντ προκειμένου τα επίπεδα του φόρου κατανάλωσης να φθάσουν το 1 σεντ, που είναι η θέση της Βουλής).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας, Χρίστος Μαυροκορδάτος, ζητά την κατάργηση όλων των φόρων για το πετρέλαιο που καταβάλλουν οι αγρότες. Μάλιστα ο κ. Μαυροκορδάτος ζητά την επιστροφή όλων των φόρων (ΦΠΑ – κατανάλωσης) που καταβάλλουν οι γεωργοί και που ανέρχεται συνολικά στα 15 σεντ (φόροι κατανάλωσης 15 σεντ).

Του Κυριάκου Κυριακίδη