You are here

Νέα άνοδος στις τιμές πετρελαίου

28/03/2003 11:42
Νέα άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές - προσθέτοντας στα χθεσινά κέρδη 6,1% - καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ και οι εθνοτικές συγκρούσεις στη Νιγηρία περιορίζουν τις αποστολές αργού πετρελαίου από δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες που τον περασμένο Ιανουάριο κάλυψαν το 15% των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του βαρελιού Brent για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου σημείωνε κέρδη 56 σεντ, διαμορφούμενη στα 27,38 δολάρια.

«Αυτό που οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα είναι το γεγονός ότι το νιγηριανό αργό αποτελεί σημαντική εισαγωγή στα αμερικανικά διυλιστήρια ενόψει της περιόδου αυξημένης ζήτησης εκ μέρους των αμερικανών αυτοκινητιστών», επισημαίνει ο υπεύθυνος στρατηγικής της Commonwealth Bank στο Σίντνει για τις αγορές εμπορευμάτων, Ντέιβιντ Θέρτελ.

Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, παραγωγοί όπως η Shell έχουν κλείσει για ενδέκατη ημέρα τα πεδία άντλησης από όπου αντλείται το 37% της συνολικής παραγωγής νιγηριανού αργού.

Χθες η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 6,1% ή 1,74 δολάρια στο βαρέλι. Την βδομάδα αυτή σημείωσε άνοδο κατά 15% και κατευθύνεται ολοταχώς προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2000.