You are here

«Πανικό» προκαλούν οι αυξήσεις στα καύσιμα

07/09/2005 17:10
Έντονες ανησυχίες στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, προκαλούν οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων.

Όλοι ζητούν επί τάπητος τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων που θα απαμβλύνουν την κατάσταση αφού, όπως υποστηρίζουν, οι αυξήσεις στα καύσιμα θα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

ΣΕΚ-ΠΕΟ: Να διεξαχθεί κοινωνικός διάλογος

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, ζητούν σύγκλιση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής για να διεξαχθεί ένας κοινωνικός διάλογος πριν αποφασισθεί και οριστικοποιηθεί η δέσμη των αντισταθμιστικών μέτρων που, όπως έγραψε χθες η StockWatch, βρίσκονται στα χέρια των τεχνοκρατών του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης, ΣΕΚ και ΠΕΟ ζητούν επιστροφή μεγάλου μέρους των £250 εκ. που έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία τον τελευταίο χρόνο από το φόρο κατανάλωσης των καυσίμων καθώς και από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά επιχορηγημένο πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές, τους συνταξιούχους και τους πολύτεκνους.

ΟΕΒ: Ζητεί μέτρα απάμβλυνσης

Έντονη ανησυχία από τη συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών, εκφράζει και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Με σημερινή της ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με στόχο τη λήψη μέτρων απάμβλυνσης των αρνητικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις που προκαλεί η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου.

«Θα πρέπει αμέσως να εξαγγελθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων όπως η τιμολόγηση του πετρελαίου που καταναλώνουν στην ίδια βάση που γίνεται για τη γεωργία και να υποβοηθήσει τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΒ.

Ιδιαίτερα εμφανείς είναι οι επιπτώσεις που προκαλούνται στις επιχειρήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση, αφού «ορισμένες επιχειρήσεις που είχαν συμβατικές υποχρεώσεις με προσυμφωνημένες τιμές υπόκεινται σε σοβαρές ζημιές, άλλες αναγκάζονται να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους, άλλες υποχρεώνονται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους και ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων πωλεί συνειδητά κάτω του κόστους ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιό του». Οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται ακόμη, συμπληρώνει η ανακοίνωση, «με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) η οποία επηρεάζεται άμεσα από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των τιμών, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση».

Η ΟΕΒ, έψεξε το ρόλο των συντεχνιών στο όλο ζήτημα.

«Οι συντεχνίες, αντί να αγωνιούν για τη διασφάλιση της απασχόλησης των μελών τους, δίδουν μεγαλύτερη σημασία στο πόσο περισσότερα θα διεκδικήσουν, ωσάν να μην αντιλαμβάνονται την κρίση που διερχόμαστε», καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΕΒ.

ΕΔΕΚ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες αυξήσεις στα καύσιμα θα είναι αλυσιδωτές, υποστηρίζει και η ΕΔΕΚ, δια του βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργου Βαρνάβα, και θα επεκταθούν στα καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες και γενικά σε όλους τους τομείς οι οποίοι επηρεάζονται από τις τιμές των καυσίμων.

Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Αμμοχώστου Γιώργος Βαρνάβα θεωρεί «ανησυχητικό το γεγονός ότι οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού».

Ο κ. Βαρνάβα επεσήμανε ότι οι συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα «επηρεάζουν άμεσα ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας όπως η τουριστική βιομηχανία, το εμπόριο, η παραγωγή γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων που την καθιστούν μη ανταγωνιστική».

Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, προτείνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αντισταθμιστικά και άλλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση.

Της Γεωργίας Χαννή