You are here

Ποιοι δικαιούνται τα £11 εκ. για τη θέρμανση

20/11/2003 15:15
Κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο και ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη

Την παροχή έκτακτου εφάπαξ βοηθήματος θέρμανσης συνολικού ύψους £11 εκ. σε 90.486 δικαιούχους προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και το οποίο στη συνέχεια θα παραπεμφθεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών προς συζήτηση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια στην επόμενη συνεδρία του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο δικαιούχα νοικοκυριά είναι αυτά που βρίσκονται σε υψόμετρο πέραν των εξακόσιων μέτρων (9.436), τα νοικοκυριά των συνταξιούχων με συνολικές μηνιαίες απολαβές κάτω των £500 (65.000 οικογένειες), και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (16.400). Το υπουργείο υπολογίζει ότι το κόστος παροχής του βοηθήματος θέρμανσης, που καλύπτει τη χειμερινή περίοδο 2003 – 2004, θα ανέλθει στα £10 εκ. συν ακόμα £1 εκ. για απρόβλεπτα (σύνολο £11 εκ.) Να σημειωθεί ότι προς υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης ζητείται η τροποποίηση του (υπό ψήφιση) προϋπολογισμού του 2004 και η συμπερίληψη σε αυτόν του απαραίτητου κονδυλίου.

Το βοήθημα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες δικαιούχων: α) Στα νοικοκυριά των ορεινών περιοχών β) των οικογενειών που παίρνουν δημόσιο βοήθημα (μέχρι τις £200 ανά νοικοκυριό για όλη τη χειμερινή περίοδο), και γ) στα νοικοκυριά συνταξιούχων που οι συνολικές μηνιαίες απολαβές τους είναι κάτω των £500 και δεν διαμένουν σε ορεινές περιοχές θα είναι £70 ανά νοικοκυριό. Με βάση τα πιο πάνω το κόστος παροχής του βοηθήματος θέρμανσης υπολογίστηκε να ανέλθει στα £10 εκ. με περιθώριο περίπου £1 εκ. για απρόβλεπτα.

Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «κατά την εφαρμογή του σχεδίου θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι έτσι ώστε τα νοικοκυριά που εμπίπτουν πέραν της μιας κατηγορίας να τους παραχωρηθεί το επίδομα θέρμανσης μόνο μια φορά». Αναφέρεται ακόμα ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, το βοήθημα θέρμανσης που θα λάβουν «τα νοικοκυριά των ορεινών περιοχών και των οικογενειών που παίρνουν δημόσιο βοήθημα θα ανέρχεται μέχρι τις £200 ανά νοικοκυριό». Όσον αφορά τα νοικοκυριά των συνταξιούχων «που οι συνολικές μηνιαίες απολαβές του είναι κάτω από τις £500 και δεν διαμένουν στις ορεινές περιοχές θα είναι £70 ανά νοικοκυριό».