You are here

Πρόταση SFS για συμπιεσμένο φυσικό αέριο

25/06/2008 14:03
Πρόθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο εκδήλωσε σήμερα η εταιρεία SFS Group, καταθέτοντας ταυτόχρονα την εισήγηση της για στροφή της κυβέρνησης προς τη συμπιεσμένη μορφή φυσικού αερίου που, κατά την εκτίμηση της, είναι πιο συμφέρουσα επιλογή από την υγροποιημένη μορφή στην οποία φαίνεται να στρέφεται η κυβέρνηση.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο πρόεδρος και πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της SFS Group Χριστόδουλος Έλληνας και ο διευθυντής Ναυτιλιακών Επενδύσεων Δήμος Πετρόπουλος, ανακοίνωσαν το ενδιαφέρον της εταιρείας για εμπλοκή της στη μεταφορά του φυσικού αερίου με δικά της πλοία. Το αέριο θα ικανοποιήσει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου, που σήμερα εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου στο πετρέλαιο. Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το αέριο θα μεταφέρεται στις εγχώριες καταστάσεις παραγωγής ενέργειας.

«Εμείς βλέπουμε το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου καθαρά από την πλευρά της ναυτιλίας είτε υπό υγροποιημένη είτε υπό συμπιεσμένη μορφή», ανέφερε ο κ. Έλληνας.

Λαμβάνοντας στη συνέχεια το λόγο ο κ. Πετρόπουλος, τάχθηκε υπέρ της επιλογής του φυσικού αερίου υπό συμπιεσμένη μορφή (Compressed Natural Gas) εξηγώντας τους λόγους.

«Κατά την άποψη μας το CNG είναι καλύτερο διότι ενδείκνυται σε μικρές αποστάσεις των 1000 - 1200 μιλίων. Άρα είναι πιο οικονομικό στην περίπτωση της Κύπρου, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές τόσο από την Αίγυπτο όσο και από τη Λιβύη, δύο χώρες από τις οποίες ενδέχεται σύμφωνα με τον υπουργό εμπορίου να εισάγουμε το φυσικό αέριο».

Επίσης, σημείωσε, το κόστος μετατροπής του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε συμπιεσμένο για να μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλες πόλεις ή να απο-υγροποιηθεί θα είναι πενταπλάσιο.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (Liquefied Natural Gas) χρειάζεται επίσης αποθηκευτικούς χώρους ενώ το υγροποιημένο δεν χρειάζεται, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε, η υιοθέτηση της τεχνολογίας CNG είναι μέχρι 25% λιγότερο δαπανηρή από αυτή της LNG για μια χώρα σαν την Κύπρο, με βάση την προβαλλόμενη ποσότητα που χρειάζεται να μεταφέρεται.

Ο κ. Πετρόπουλος κατέρριψε επίσης τα όσα έχουν λεχθεί ότι η μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή είναι πιο ασφαλής, εξηγώντας ότι εάν υπάρξει διαρροή από CNG αέριο αυτό θα εξατμιστεί στον αέρα ενώ εάν υπάρξει διαρροή από LNG, θα πάει στη θάλασσα.

Ανέφερε επίσης ότι μέχρι το 2010, έτος κατά το οποίο η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να εισαγάγει το φυσικό αέριο, θα είναι έτοιμα και τα πλοία για CNG από 6 μεγάλες εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτό τον τομέα.

Οι ανάγκες της Κύπρου για φυσικό αέριο υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως.

Της Ηρώς Ευθυμίου