You are here

Θα συνεδριάσουν σαββατιάτικα για θέρμανση (3)

11/11/2004 18:07
Συνεχίζεται η περιπέτεια του νομοσχεδίου για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης καθώς η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα αναβολή της συζήτησης του θέματος σε έκτακτη συνεδρία της το ερχόμενο Σάββατο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 3 σεντ το λίτρο χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση στην τιμή της βενζίνης.

Πρόταση ΔΗΣΥ

Εν τω μεταξύ, παρά τω πλευρώ των κατοίκων των ορεινών περιοχών τάχθηκε νωρίτερα σήμερα ο ΔΗΣΥ. Η μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης κατά τρία σεντ είναι «αμελητέα», ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου η Βουλευτής του κόμματος Μαρία Κυριακού. «Το κράτος», είπε, «δεν μπορεί να βγάζει κέρδος όταν ο πολίτης δυσπραγεί». Υποστήριξε ότι ακόμα και με την προτεινόμενη μείωση το κράτος θα αποκομίσει κέρδη ύψους £10,8 εκ. από την αυξημένη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες. Σημείωσε ακόμη ότι στην Ευρώπη το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φόρο κατανάλωσης 1 με 2 σεντ το λίτρο, ενώ «στην ευρωπαϊκή πλέον Κύπρο το πετρέλαιο θέρμανσης φορολογείται στα 14 σεντ ανά λίτρο με πρόταση να κατεβεί στα 11».

Ο Συναγερμός εισηγείται τη δίκαιη διανομή του κέρδους που θα προκύψει προς όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου αναλόγως των αναγκών τους και συγκεκριμένα προτείνει όπως τα £10,8 εκ. δοθούν στα νοικοκυριά που παίρνουν κρατικό βοήθημα, σε οικογένειες που κατοικούν σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων, σε συνταξιούχους, σε πολύτεκνους και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για θέρμανση. Για την ευκολότερη ρύθμιση του θέματος, προτείνεται και η πιστοποίηση με κουπόνια, κατά την παραλαβή του πετρελαίου, ότι αυτό πρόκειται για πετρέλαιο θέρμανσης.