You are here

ΥΠΕΜΠ: Δικαιολογημένες οι τιμές καυσίμων

19/09/2005 17:10
· Ζητά παρέμβαση ΕΠΑ για «προσυννενοήσεις»

· Καταναλωτές: Θα δημοσιοποιηθούν αυτοί που αισχροκερδούν



Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, με σημερινές του δηλώσεις δηλώνει ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβαση εκ μέρους του ΥΠΕΜΠ για καθορισμό των τιμών. Καλεί, ωστόσο, την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να παρέμβει επιβάλλοντας ποινές στις περιπτώσεις που προαναγγέλλονται αυξήσεις από «συνδέσμους παραγωγών ή εμπορευομένων», κρίνοντας πως συνιστά προσυνεννόηση. Αυτό «αποτελεί σαφή παραβίαση της νομοθεσίας για την ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού». «Άρα καλά κάνουν να είναι προσεκτικοί» τόνισε ο κ. Λιλλήκας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως δεν δικαιολογείται οιαδήποτε παρέμβαση για μείωση των τιμών των καυσίμων. «Βεβαίως θα δούμε και τις τιμές στις οποίες οι εταιρείες θα αγοράσουν τα νέα φορτία που αναμένονται εντός της εβδομάδας ή την άλλη εβδομάδα να έρθουν στην Κύπρο. Και αν αυτά τα φορτία, αυτά τα προϊόντα αγοραστούν σε χαμηλότερες τιμές από ό,τι είχαν αγοραστεί τα τελευταία που μπήκαν ήδη στην αγορά, τότε θα αναμένουμε και θα πιέζουμε για περαιτέρω μείωση των τιμών. Δεν δικαιολογείται, ωστόσο, οποιαδήποτε έκδοση διατάγματος για μείωση των τιμών από τον Υπουργό».

Ο κ. Λιλλήκας παρερεύθηκε το πρωί σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Συνδέσμου Καταναλωτών. Ο πρόεδρος του συνδέσμου, Πέτρος Μάρκου, ανέφερε πως ο σύνδεσμος είναι αποφασισμένος να δημοσιοποιήσει ονόματα εταιρειών που προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις εκμεταλλευόμενες την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του Συνδέσμου Καταναλωτών να καταγγέλλει εταιρείες οι οποίες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις προϊόντων με το πρόσχημα της αύξησης της τιμής των καυσίμων, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι « οι κυβερνήσεις δεν μπορούν μέσα σε μιαν ελεύθερη αγορά και μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ούτε να καθορίζουν τιμές, ούτε να παρεμβαίνουν στον καθορισμό τιμών».

Πρόσθεσε πως «εκεί που ανακοινώνονται προθέσεις ή αυξήσεις από συγκεκριμένους συνδέσμους παραγωγών ή εμπορευομένων, αναμένω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα παρέμβει και θα επιβάλει ποινές διότι αυτό αποτελεί σαφή παραβίαση της νομοθεσίας για την ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού».

Γ.Χ