You are here

Παραλύει η οικονομία

19/01/2007 10:04
Διαδοχικά πλήγματα δέχεται η οικονομία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των οδηγών φορτηγών αδειών Α’ με το κόστος να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα £25 εκ. Οι κινητοποιήσεις των οδηγών βαρέων οχημάτων ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας και χθες ανανεώθηκαν για ακόμη 48 ώρες. Οι οδηγοί υποστηρίζουν ότι η Αρχή Αδειών επιμένει να παραχωρεί άδειες οδικής χρήσης Γ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επηρεάζουν δυσμενώς αρκετούς κλάδους της οικονομίας και ιδιαίτερα τον κλάδο της οικοδομικής βιομηχανίας.

Σε χθεσινή τους σύσκεψη στη Λεμεσό, οι οδηγοί αποφάσισαν να ανανεώσουν την απεργία τους για ακόμη 48 ώρες δίνοντας ωστόσο το πράσινο φως για την εξαγωγή 4.081 τόνων εσπεριδοειδών που παρέμεναν μέχρι σήμερα στα συσκευαστήρια με κίνδυνο να καταστραφούν.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Κυριάκος Μουστάκας, δήλωσε ότι «μετά από παρέμβαση και του Αστυνομικού Διευθυντή αλλά και πολύ σοβαρή συζήτηση των Διοικητικών Συμβουλίων και των δυο συνδέσμων των αυτοκινητιστών, έχουμε εξετάσει το αίτημα των αγροτικών οργανώσεων και έχουμε αποφασίσει να επιτρέψουμε μέσα από μια διαδικασία των ιδίων των αυτοκινητιστών, τη μεταφορά από τα συσκευαστήρια 4.081 τόνων εσπεριδοειδών».

Ο κ. Οικονομίδης κάλεσε τέλος τους αυτοκινητιστές να συνεργαστούν με τις αστυνομικές αρχές για τη μετακίνηση των φορτηγών που βρίσκονται σταθμευμένα κατά μήκος των δρόμων που οδηγούν στο λιμάνι Λεμεσού και τα οποία αποτελούν κίνδυνο για την πρόκληση, όπως είπε, δυστυχημάτων.

Δεν σας κοροϊδεύουμε λέει ο Τάσσος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε σήμερα τη θέση των οδηγών φορτηγών Α' ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει, σε σχέση με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μνημόσυνου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι οι οδηγοί φορτηγών Α' έχουν το δικαίωμα της απεργίας, νοουμένου ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα των άλλων πολιτών να έχουν πρόσβαση στις υποδομές της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα των οδηγών θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν για να τα κρίνει ο κόσμος.

Ανησυχίες από ΥΠΟΙΚ

Ανησυχία, για τις πολύ σοβαρές επιπτώσεις της απεργίας των οδηγών φορτηγών Α' σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα διότι οι επιπτώσεις πάνω στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην απασχόληση θα είναι κάτι πολύ σοβαρό», σημείωσε προσθέτοντας πως η απεργία θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τους διάφορους τομείς όπως τις κατασκευές και τις διάφορες βιομηχανίες και όσο το δυνατό πιο γρήγορα λυθεί τόσο το καλύτερο θα είναι για την όλη οικονομία.

Κληθείς να απαντήσει αν το κράτος δεν έχει τρόπο να αντιδράσει, ο κ. Σαρρής είπε ότι γίνονται διάφορες διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Δικαιοσύνη «για να δούμε πού σταματούν τα δικαιώματα μιας ομάδας και πού αρχίζουν τα δικαιώματα της άλλης».

Εξαντλήθηκε η υπομονή των επιχειρήσεων

Ύστατη έκκληση στους απεργούς να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του προβλήματος απευθύνει το ΚΕΒΕ καλώντας τους να αναλογισθούν το μέγεθος των ζημιών που επισωρεύουν στην οικονομία αλλά και την αχρείαστη ταλαιπωρία που προκαλούν σε χιλιάδες συνανθρώπους τους και την κοινωνία συνολικά. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποστερεί τα εισοδήματα των συνανθρώπων του ενεργώντας αυθαίρετα και ετσιθελικά στη διεκδίκηση των δικών του αιτημάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο.

«Σε περίπτωση που οι απεργοί επιμείνουν σε παράλυση της οικονομίας συνεχίζοντας την απεργία τους, το ΚΕΒΕ ζητά πλέον επιτακτικά από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα την τακτική ανοχής που επέδειξε μέχρι σήμερα και να επιτελέσει το καθήκον της που δεν είναι άλλο από την επιβολή του νόμου και της τάξης στη χώρα», υπογραμμίζει.

Δημοσιογραφική διάσκεψη Θράσου

Για το θέμα της απεργίας των οδηγών φορτηγών, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου, θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη στις 11 πμ. Σύσκεψη για τις επιπτώσεις της απεργίας στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στο Υπουργείο Γεωργίας, στην παρουσία εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων.

Έκκληση Φωτίου

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε για τις επιπτώσεις της απεργίας στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, απηύθυνε θερμή έκκληση όπως οι οδηγοί φορτηγών άδειας Α’ σταματήσουν την απεργία τους άμεσα. Όπως τόνισε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η απεργία τους με τον τρόπο που γίνεται, γιατί κινδυνεύει η οικονομία του τόπου.

Της Γεωργίας Χαννή