You are here

Κοιν. Ασφ.: Παραμένουν διαφορές με Τ/κ

20/04/2004 16:05
Τεράστιο έδαφος πρέπει να καλυφθεί σε ό,τι αφορά την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών για τις κοινωνικές ασφαλίσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις των Τουρκοκυπρίων.

Το γεγονός αυτό το απέδωσε στις πολλές διαφορές μεταξύ των συστημάτων που διατηρούν οι δύο κοινότητες. Το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγησε, καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους αυτοεργοδοτούμενους. Οι εν ενεργεία εισφορείς στην Κυπριακή Δημοκρατία φθάνουν τις 300 χιλιάδες ενώ το αποθεματικό φθάνει £2,6 δισ.

Το σύστημα στα κατεχόμενα δεν καλύπτει τους «δημοσίους» υπαλλήλους οι οποίοι έχουν ένα ξεχωριστό ταμείο συντάξεων ενώ στα κατεχόμενα υπάρχει μια μικρή μάζα ασφαλισμένων που φθάνει τους 30 χιλιάδες. Οι εισφορές, αν και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ πιο ψηλές από το ποσοστό εισφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας με μίνιμουμ το 18% αλλά, παρά το γεγονός αυτό, υπάρχει μόνιμο έλλειμμα της τάξης του 70% το οποίο καλύπτεται από χορηγίες της Τουρκίας.

Πάντως, ο Υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ οι Τ/κ εργαζόμενοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και καταβάλλουν τις εισφορές τους διατηρούν τα ωφελήματα και ίση μεταχείρισή τους όπως κάθε Κύπριος εργαζόμενος.

Στα θέματα που αφορούν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα οποία συζητούνται με τους Τ/κ, συνέχισε, υπάρχουν πάρα πολλά κενά που «προκαλούν κάποιες ανησυχίες γιατί είναι πάρα πολλά και χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε, να τα εξαντλήσουμε και να καταλήξουμε κάπου συγκεκριμένα ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχιση της κοινωνικής πολιτικής του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Ο Μάκης Κεραυνός επεσήμανε ότι υπάρχουν «πάρα πολλά θέματα όσον αφορά τη λειτουργία της οικονομίας που μας κάνουν να ανησυχούμε γιατί είναι σημαντικό να δούμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία και αν θα λειτουργήσει κατά ένα ενιαίο τρόπο ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ενιαία κοινωνική πολιτική και σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συντάξεων».