You are here

Ρόλο στις συλλογικές συμβάσεις διεκδικούν οι γυναίκες

15/09/2010 14:11
Ρόλο στη διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων διεκδικούν μεταξύ άλλων οι γυναίκες για να συμβάλουν στη μείωση της ανισότητας αμοιβών που είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το ποσοστό του χάσματος στις αμοιβές στην Κύπρο αγγίζει το 21,8%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17%. Παρά τη βελτίωση 2 ποσοστιαίων μονάδων που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος παραμένει ουραγός στην Ευρώπη και προσπαθεί μέσω συγκεκριμένων δράσεων να βελτιωθεί.

Πάντως στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση του ποσοστού στο 15% σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό εφαρμόζεται στην Κύπρο από τον Ιούλιο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει δράσεις για μείωση του χάσματος στις αμοιβές στα δύο φύλα.

Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, λειτουργοί του τμήματος εργασιακών σχέσεων και των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας, τόνισαν ότι το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα €3,5 εκ. το 75% χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το υπόλοιπο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται δέσμη μέτρων όπως είναι η πρόσληψη ομάδας τεχνικών συμβούλων οι οποίοι θα καταρτίσουν προγράμματα επιμόρφωσης λειτουργών του υπουργείου Εργασίας και της Επίτροπου Διοίκησης με σκοπό τη διερεύνηση παραπόνων για την ανισότητα στην αμοιβή.

Επίσης θα γίνει κωδικοποίηση των συλλογικών συμβάσεων οι οποίες θα αξιολογηθούν από τη συγκεκριμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει έμμεση ή άμεσες διακρίσεις στις αμοιβές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανισότητα στις αμοιβές θα κληθούν τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Εργασίας και ειδικών για να ξεπεραστούν οι ανισότητες.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η γυναίκα θα πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα αποτελέσει και σχετικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το 2012.

Εξάλλου, τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας ανέλαβαν δράση για εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων σε θέματα των κοινωνικών προτύπων για τους ρόλους ανδρών και γυναικών.

Μετά το πέρας της συνεδρίας η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Ντίνα Ακκελίδου, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά στην Κύπρο χρησιμοποιείται ένα στοχευμένο μέτρο ως εργαλείο για αντιμετώπιση της ανισότητας των αμοιβών.

«Οι διακρίσεις στις αμοιβές», είπε η κα. Ακκελίδου, «είναι έμμεσες και αόρατες διακρίσεις».

«Πρέπει να σταματήσει η επιλογή επαγγελμάτων και σπουδών κατά φύλο, να σταματήσει ο οριζόντιος διαχωρισμός των επαγγελμάτων που έχει ως αποτέλεσμα τα γυναικεία επαγγέλματα να αμείβονται λιγότερο», σημείωσε η κα. Ακκελίδου.

Από την πλευρά της η βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλλα Μαυρονικόλα, ανέφερε ότι υπάρχει χάσμα αμοιβών στην Κύπρο παρά την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Την ίδια ώρα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της γιατί η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών είναι ακέφαλη με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι πολίτες που να απευθυνθούν για να υποβάλουν τις καταγγελίες και τα παράπονα τους.

Ταυτόχρονα, κάκισε το γεγονός γιατί το υπουργείο Εργασίας δεν προχώρησε στην πρόσληψη επιθεωρητών ισότητας, κάτι που επιβάλλει η νομοθεσία και αρκέστηκε, όπως είπε , στο να βαφτίσει εφτά επιθεωρητές εργασίας σε επιθεωρητές ισότητας.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου