You are here

Αναβάθμιση των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας προωθείται από την κυβέρνηση

20/07/2001 13:57
Την αναβάθμιση του λιμανιού της Λάρνακας ως το βασικό επιβατικό λιμάνι της Κύπρου και παράλληλα την αναβάθμιση του λιμανιού της Λεμεσού ως το σημαντικότερο κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου της περιοχής, προωθεί η κυβέρνηση.

Η μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση των δύο λιμανιών, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, λόγω της πλεονεκτικής μας γεωγραφικής θέσης μπορούμε και πρέπει να αναβαθμίσουμε τη λιμενική βιομηχανία η οποία αποτελεί μεγάλη στήριξη της οικονομίας μας ενώ συνέχισε σημειώνοντας ότι «Η καλύτερη παροχή λιμενικών υπηρεσιών στο λιμάνι της Λεμεσού, μπορεί να προσδώσει στην Κύπρο ρόλο του «σημαντικότερου διακομετακομιστικού εμπορικού κέντρου» στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ότι η αύξηση της παραγωγικότητας και η σωστή εξυπηρέτηση σε 24ωρη βάση αλλά και η μείωση των κόστων, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης στο θέμα της σημαντικής αναβάθμισης των κυπριακών λιμανιών.

Για το λιμάνι της Λάρνακας, ο Υπουργός ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες εξεύρεσης ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει να μετατρέψει το λιμάνι αυτό σε κύριο επιβατικό λιμάνι της Κύπρου μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης τόσο του θαλάσσιου όσο και του χερσαίου χώρου του. Η ανάθεση σε στρατηγικό επενδυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2001 έτσι ώστε οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν στις αρχές του 2003.