You are here

Εν κινδύνω το σχέδιο των ΚΑ

16/11/2005 08:45

•Τι λένε στη StockWatch Σαρρής και Θράσου


Νέα εμπλοκή στη διαδικασία εξέτασης του Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Κυπριακών Αερογραμμών από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώθηκε τα τελευταία 24 ώρα. Μετά την επιστολή της συντεχνίας των μηχανικών ΑΣΥΣΕΚΑ, γνωστοποιήθηκε χθες ότι και η συντεχνία των πιλότων έχει αποστείλει επιστολή με την οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί με κανένα τρόπο το Σχέδιο που έχει ετοιμάσει μονομερώς η διοίκηση της εταιρείας.

Είναι φανερό πλέον ότι το Σχέδιο βρίσκεται σε κίνδυνο όπως και το μέλλον του κρατικού αερομεταφορέα. Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά και τη δεύτερη επιστολή βόμβα που έχει παραλάβει από την συντεχνία των πιλότων, κάνει τώρα δεύτερες σκέψεις κατά πόσο θα το εξετάσει ή όχι.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κάλεσε προχθές τους πιλότους, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν να αποσύρουν την επιστολή. Άφησαν ενδείξεις ότι θα το έπρατταν.

Ανένδοτοι οι πιλότοι

Ο πρόεδρος της συντεχνίας των πιλότων Πόλης Οικονόμου, με δηλώσεις του χθες το απόγευμα επιβεβαίωσε την αποστολή επιστολής της ΠΑΣΥΠΙ, διευκρίνισε ωστόσο, ότι η εν λόγω επιστολή είχε αποσταλεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Πιλότων. Αυτή με τη σειρά της, είπε ο κ Οικονόμου, την κοινοποίησε στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αερομεταφορών. Στην επιστολή σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι το διοικητικό συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών προσπαθεί μονομερώς να αλλάξει τη συλλογική σύμβαση και να μειώσει τους μισθούς των πιλότων.

Σε ερώτηση, εάν οι πιλότοι είναι έτοιμοι να αποσύρουν την επιστολή ο πρόεδρος της συντεχνίας είπε ότι «δεν πρόκειται να αποσύρουμε την επιστολή. Το σχέδιο για μας είναι νεκρό».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως απέστειλε τελεσίγραφο προς την κυπριακή κυβέρνηση ότι εντός μίας εβδομάδας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις συντεχνίες.

Επιβεβαιώνει ο Σαρρής

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, με τον οποίο επικοινωνήσαμε χθες βράδυ, επιβεβαίωσε ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να εξετάσει το σχέδιο εάν έστω, μία συντεχνία αρνείται να το εφαρμόσει.

Ο κ. Σαρρής, εξέφρασε την ελπίδα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΚΑ θα αναλογισθεί τη σοβαρότητα της οικονομικής κατάστασης των ΚΑ, οι οποίες εάν δεν τύχουν της έγκρισης του δανείου των £30 εκ. δεν θα μπορέσουν στις προσεχείς εβδομάδες να πληρώσουν τους μισθούς του προσωπικού.

Εξάλλου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου, μιλώντας στη Stockwatch δεν έκρυψε την μεγάλη απογοήτευση του με αφορμή τις επιστολές των δύο συντεχνιών προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επιστολές θα αποσυρθούν και απηύθυνε προς το σκοπό αυτό έκκληση προς όλες τις συντεχνίες του προσωπικού των ΚΑ να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ο κ. Θράσου, υπενθύμισε ,ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τις ηγεσίες των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών τους είχε επισημάνει «να παύσουν να πριονίζουν σιγά σιγά τον κλώνο που κάθονται πάνω...».

Του Λεύκου Χρίστου