You are here

Χριστοδούλου: Πλήγμα στην οικονομία (2)

07/08/2002 12:04
Σαφής προειδοποίηση για τυχόν κλιμάκωση της διαφοράς ΕΤΥΚ – Τραπεζών

Σαφέστατη προειδοποίηση προς τις δύο πλευρές ότι τυχόν κλιμάκωση της μεταξύ τους διαφοράς θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα με οδυνηρές επιπτώσεις τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην κυπριακή οικονομία, απευθύνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα, ο διοικητής της Κεντρικής φρόντισε, αποφεύγοντας να εισέλθει στην ουσία της διαφοράς ΕΤΥΚ – Τραπεζών, να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς τις δύο «εμπόλεμες» πλευρές.

Από την πλευρά του ο κ. Μουσιούττας αποκάλυψε ότι η εκτόνωση της έντασης που σημειώθηκε χθες με παρέμβαση του υπουργείου του για αποφυγή λήψης μέτρων και αντίμετρων, είναι αποτέλεσμα παρασκηνιακών επαφών που είχε ο κ. Χριστοδούλου με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

«Οι επιπτώσεις από την μέχρι τώρα αναμέτρηση ήταν περισσότερο ψυχολογικές και ολιγότερο ουσιαστικές», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου τονίζοντας ωστόσο ότι το σημαντικό είναι άλλο: Η μεγάλη έγνοια από την κλιμάκωση η οποία βρισκόταν επί θύραις με την απειλή μέτρων και αντίμετρων για την ώρα έχει αποτραπεί «δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας τέτοιας εξέλιξης», επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι αν η αντιπαράθεση «στον ευαίσθητο τραπεζικό τομέα συνεχισθεί και κλιμακωθεί, τότε θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα τόσο στον τραπεζικό τομέα ο οποίος αντιμετωπίζει δύσκολα και σοβαρά προβλήματα, όσο και στην οικονομία η οποία δεν διέρχεται την καλύτερη της ώρα». Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια του υπουργού Εργασίας αναφέροντας με νόημα: «Εάν χρειάζεται κάτι αυτή τη στιγμή είναι η μη ύπαρξη χαρακωμάτων και αντιπαραθέσεων. Είναι ευαίσθητο το θέμα και δύσκολες οι ώρες που διέρχεται ο τομέας των τραπεζών και ο τομέας της οικονομίας».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας ευχαρίστησε τον διοικητή της ΚΤ γιατί με τις παρασκηνιακές του επαφές με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, συνέβαλε τα μέγιστα τη χθεσινή εκτόνωση της κατάστασης με την οποία, όπως σημείωσε, «δόθηκε στο υπουργείο Εργασίας η ευκαιρία να επιτελέσει το έργο της μεσολάβησης σε μια ατμόσφαιρα ψυχραιμίας μακριά από συναισθηματισμούς και παρορμήσεις». Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον κ. Χριστοδούλου για τις θέσεις του υπουργείου και για τις λεπτομέρειες της διαφοράς μεταξύ ΕΤΥΚ – Τραπεζών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη