You are here

Κλιμακώνεται η εργατική κρίση

22/03/2016 14:27
Κλιμακώνεται η εργατική κρίση σε τρείς ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως είναι ο τομέας της υγείας, της ηλεκτροδότησης και των λιμανιών.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται στα κρατικά νοσηλευτήρια και στο λιμάνι Λεμεσού θα προστεθεί από τις 6 Απριλίου και η απεργία διαρκείας που εξήγγειλαν σήμερα οι συντεχνίες που είναι οργανωμένες στην Αρχή Ηλεκτρισμού.

Οι συντεχνίες ενημέρωσαν με επιστολή τους τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΑΗΚ Αντώνη Πατσαλή για τις αποφάσεις τους. Σημειώνουν ότι καταδικάζουν και απορρίπτουν τις ενέργειες του υπουργείου εμπορίου το τελευταίο διάστημα ενώ τις καταγγέλΛουν και ως εκβιαστικές και ετσιθελικές που στοχεύουν στην αποδόμηση, αποδυνάμωση, διάλυση και τέλος την εκποίηση της ΑΗΚ.

Την ίδια ώρα οι προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση μέσω του διαλόγου για να αρθούν τα δυναμικά μέτρα στα κρατικά νοσηλευτήρια και στο λιμάνι Λεμεσού, δεν καρποφόρησαν, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και οι κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού μεταφορών Μάριου Δημητριάδη με τις συντεχνίες των λιμενεργατών προέκυψε αδιέξοδο, ενώ την ίδια ώρα οι συντεχνίες στην αρχή ηλεκτρισμού προσανατολίζονται στη λήψη απεργιακών μέτρων αρχής γενομένης από τις 6 Απριλίου.

Ο υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τις συντεχνίες ανέφερε ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τους λόγους της απεργίας των εργαζομένων στο λιμάνι.

Εξέφρασε την άποψη ότι «κατανοεί τις ανησυχίες των εργαζομένων αλλά δεν αποτελούν αυτές οι ανησυχίες λόγο για να κλείσουμε την οικονομία της Κύπρου».

Δεν απειλούνται, είπε, τα δικαιώματα τους ή η εργοδότηση τους για να προκληθεί αυτή η αναταραχή στο κύριο λιμάνι της χώρας.

Σημείωσε ότι εντός της ημέρας θα αποστείλει γραπτώς την πρόταση του υπουργείου μεταφορών σε σχέση με το οργανόγραμμα και τις παρατηρήσεις των συντεχνιών.

Οι νοσηλευτές μέλη της ΠΑΣΥΝΟ πήραν και σήμερα αρνητική απάντηση από την κυβέρνηση μετά την επίδοση υπομνήματος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης όπως επιβεβαιώθηκε και χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ότι δηλαδή το αίτημα τους για αναγνώριση της πανεπιστημιακής τους κατάρτισης θα συζητηθεί και θα επιλυθεί στο πλαίσιο της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Η απάντηση της κυβέρνησης δεν αφήνει ικανοποιημένους τους νοσηλευτές οι οποίοι θα συνεχίσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση.

Υποστηρίζουν ότι το αίτημα τους στο πλαίσιο της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων θα ενταφιαστεί.

Ο υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε δηλώσεις του νωρίτερα είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εξετάσει θέμα μισθολογικής ανέλιξης των νοσηλευτών αλλά υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Πυρά Αβέρωφ

Δεν μπορούν κάποιοι βολεμένοι, κατά την έκφρασή του, να καταστρέφουν την οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην απεργία στα λιμάνια, και κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

«Κάποιοι στο λιμάνι Λεμεσού έχουν παρεξηγήσει το δικαίωμα της απεργίας και το μετατρέπουν σε εκβιασμό ολόκληρης της κυπριακής οικονομίας» δήλωσε στη Βουλή ο κ. Νεοφύτου.

Παραλύει το κράτος

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι το κράτος και κατ' επέκταση η οικονομία κινδυνεύει με παράλυση κινδυνεύει από το κύμα αδικαιολόγητων απεργιών που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες σε ζωτικούς τομείς του.

Το ΚΕΒΕ εκπέμπει σήμα κινδύνου και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν άμεσα για να μπει τέλος σ΄ αυτή την απερίγραπτη κατάσταση.

Ήδη, με την πληροφόρηση που έχει το ΚΕΒΕ από μέλη του, πολλές επιχειρήσεις άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στον εκτελωνισμό των προϊόντων τους από το λιμάνι Λεμεσού, ενώ είναι γνωστά και τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, η κατάσταση που δημιουργείται από αυτές τις αδικαιολόγητες απεργίες και ετσιθελισμούς των συντεχνιών είναι απαράδεκτη και ζημιώνει ανεπανόρθωτα την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το ΚΕΒΕ, καλεί ξανά την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση σχετικής νομοθεσίας για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ώστε να τερματιστούν αυτά τα φαινόμενα.

Σε εξέλιξη η συνάντηση για την υγεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού υγείας Γιώργου Παμπορίδη με την ηγεσία της συντεχνίας της ΠΑΣΥΝΟ σε μία ύστατη προσπάθεια επίλυσης της εργατικής διαφοράς.

Πάντως τα κρατικά νοσηλευτήρια εξακολουθούν να υπολειτουργούν και είναι χιλιάδες οι πολίτες που επηρεάζονται και ταλαιπωρούνται.