You are here

Κλοιός απεργιών μετά το μνημόνιο

22/03/2016 06:05
Σε μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις από αυτές που αντιμετώπισε την τριετία του μνημονίου βρίσκεται η Κύπρος, μόλις δύο βδομάδες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Στα κρατικά νοσηλευτήρια η επ’ αόριστον απεργία των νοσηλευτών μελών της ΠΑΣΥΝΟ συνεχίζεται για όγδοη μέρα, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της κρίσης στον τομέα της υγείας.

Χθες παρέλυσε και το λιμάνι Λεμεσού μετά την απόφαση των συντεχνιών να καλέσουν τα μέλη τους να κατέλθουν επίσης σε επ’ αόριστον απεργία.

Οι εργαζόμενοι στην αρχή λιμένων αξιώνουν αναστολή της συζήτησης στη βουλή του περί ρύθμισης αποκρατικοποίησης νόμου του 2014 μέχρι να ρυθμιστούν νομικά τα εργασιακά θέματα.

Σήμερα αναμένεται να μπουν στο χορό των δυναμικών μέτρων και οι εργαζόμενοι στην αρχή ηλεκτρισμού.

Οι ηγεσίες των πέντε συντεχνιών έχουν συγκαλέσει εκτάκτως στις 9 το πρωί τα αρμόδια τους σώματα για να εξετάσουν επαναφορά και κλιμάκωση των μέτρων.

Ισχυρίζονται ότι «το υπουργείο ενέργειας προωθεί απαράδεκτες και καταστροφικές αποφάσεις για την αρχή».

Είναι η πρώτη φορά που η διακυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται ενώπιον τόσης σοβαρής εργατικής κρίσης σε διάφορα μέτωπα.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Πρόδρομος Αργυρίδης, πρόεδρος της συντεχνίας των άλλων μισών από τους 3350 νοσηλευτές, που ανήκουν στην ΠΑΣΥΔΥ και η οποία δεν συμμετέχει στην απεργία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των συναδέλφων του μελών της ΠΑΣΥΝΟ.

Προειδοποίησε ακόμη και για απώλεια ζωών λόγω της έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού.

Το υπουργικό συμβούλιο κάτω από την πίεση των δεδομένων που επικρατούν στα κρατικά νοσηλευτήρια αποφάσισε χθες όπως παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν στη λίστα αναμονής και επηρεάζονται από την απεργία.

Σήμερα οι νοσηλευτές θα διοργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή των αντιπροσώπων και κατόπιν θα πορευθούν έξω από το προεδρικό μέγαρο.

Οι υπουργοί οικονομικών και υγείας εμμένουν στις θέσεις τους να μην ικανοποιήσουν το αίτημα των νοσηλευτών για ένταξη τους στην επιστημονική δομή, καθώς συνεπάγεται πρόσθετο ετήσιο κόστος €40 εκ.

Η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα ανοίξει, κατά την κυβέρνηση, τον ασκό του Αιόλου αφού θα ακολουθήσουν αλυσιδωτές μισθολογικές αναβαθμίσεις σε όλη τη δημόσια υπηρεσία και το οικονομικό κόστος για το κράτος θα είναι τεράστιο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να προσλάβει 3 χιλ. οπλίτες στην Εθνική Φρουρά με ετήσιο κόστος €34 εκ. Το δημοσιονομικό συμβούλιο έχει ήδη εκφράσει προβληματισμό για τις κινήσεις που γίνονται σε σχέση με τα μισθολογικά.

Παρέλυσε το λιμάνι

Όλως αιφνιδίως παρέλυσε χθες και το λιμάνι Λεμεσού. Ήταν προγραμματισμένο να κατέλθουν σε απεργιακά μέτρα μόνο οι πλοηγοί, αλλά την τελευταία στιγμή ακολούθησαν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο λιμάνι.

«Το κόστος της ζημιάς για την οικονομία θα είναι ανυπολόγιστο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που θα κρατήσει η απεργία», σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatchτου προέδρου της ΑΛΚ και γενικού διευθυντή του υπουργείου μεταφορών Αλέκου Μιχαηλίδη.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι εμπορικά πλοία έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της απεργίας στο λιμάνι ενώ άλλα που επρόκειτο να αγκυροβολήσουν στη Λεμεσό, πήγαν σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Από την απεργία στο λιμάνι επηρεάζονται δεκάδες κύπριοι έμποροι που καταγράφουν ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ λόγω της παράλυσης των εργασιών.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αρθεί η κρίση στο λιμάνι Λεμεσού, ο υπουργός μεταφορών Μάριος Δημητριάδης έχει καλέσει το πρωί στο γραφείο του τις ηγεσίες των συντεχνιών, προς τις οποίες θα επιδώσει το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Επίσης θα συζητηθούν οι παρατηρήσεις των συντεχνιών επί του νέου οργανογράμματος της αρχής λιμένων.

Πάντως χθες ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι η απεργία των λιμενεργατών έχει πολιτικό άρωμα και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές, η οποία όπως είπε, είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Κέρδισαν οι συντεχνίες Cyta

Οι εργατικές κινητοποιήσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας ακολουθούν κινητοποιήσεις σε ημικρατικούς οργανισμούς όπως η Cyta και η ΑΗΚ, όπου οι εργαζόμενοι φαίνεται να πέτυχαν την αναστολή της ιδιωτικοποίησης τους.

Σε σχέση με τη Cyta, τα νομοσχέδια για ιδιωτικοποίηση της θα τεθούν ενώπιον της βουλής την Πέμπτη, και θα καταψηφιστούν από όλους – περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει πλειοψηφικό πακέτο στον στρατηγικό επενδυτή».