You are here

Ρολάνδης: Μετοχοποίηση ΑΗΚ «γιοκ»...

22/07/2002 20:44
Πρώτος στόχος η βιωσιμότητα στην ελεύθερη αγορά

Αργά, με πολύ προσοχή και ακολουθώντας εκ των υστέρων τα βήματα της ελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών, προχωρά η ΑΗΚ στο θέμα της ελευθεροποίησης του ηλεκτρισμού, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης αναφερόμενος στο πολιτικό προσανατολισμό του υπουργείου του και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Μιλώντας ύστερα από απογευματινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και άλλα μέλη του ΔΣ της Αρχής, ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι προτεραιότητα της ΑΗΚ στο παρόν στάδιο είναι η διασφάλιση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού, ενόψει της ελευθεροποίησης της αγοράς στα πλαίσια της εναρμόνισης με τη ΕΕ.

Αναφέρθηκε σε συμφωνία/μνημόνιο μεταξύ Διεύθυνσης και Προσωπικού το οποίο «δίνει τα πρώτα βήματα που χρειάζονται, τα ανοίγματα προς τον εκσυγχρονισμό» της ΑΗΚ, ενώ στο θέμα της μετοχοποίησης του Οργανισμού ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί το ανάλογο εγχείρημα της ΑΤΗΚ. «Θα πρέπει πρώτα να δούμε τι θα γίνει με την ΑΤΗΚ, η οποία είναι πιο μπροστά από τους άλλους», είπε ο υπουργός σημειώνοντας την εμπλοκή που υπάρχει λόγω αντιδράσεων της βουλής των Αντιπροσώπων. «Δεν έχει νόημα» πρόσθεσε, «να γίνονται μελέτες σε άλλους οργανισμούς πριν αν δούμε τι θα γίνει με το θέμα της ΑΤΗΚ.

Αυτή είναι η παγκόσμια πολιτική στο θέμα, με τις τηλεπικοινωνίες να προχωρούν παντού με ταχύτερους ρυθμούς από τον ηλεκτρισμό ο οποίος κινείται σε σαφώς πιο αργούς ρυθμούς προς την ελευθεροποίηση και αποκρατικοποίηση.


Περί πετρελαίων στην Κερύνεια
Ο κ. Ρολάνδης δήλωσε άγνοια για τους ισχυρισμούς Ντενκτάς περί εξεύρεσης πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κερύνειας. «Δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες, αυτό που ξέρετε εσείς, το γνωρίζουμε και εμείς μέσα από τα τουρκικά δημοσιεύματα», είπε.

Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την ευχή να λάβει τα μηνύματα η Τουρκία, ότι αν θέλει να ενταχθεί στη ΕΕ τότε πρέπει να λύσει και το κυπριακό, σημειώνοντας ότι με την τακτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα ο δρόμος της προς την Ένωση «δεν είναι διαθέσιμος».

Κινητή Τηλεφωνία
Κληθείς στη συνέχεια να πει κατά πόσον είναι αισιόδοξος εν σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το δικαίωμα παραχώρησης ή μη δυνατότητας στην ΑΗΚ για συμμετοχή της στη διαδικασία για απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στη Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

«Είναι θέμα του Υπουργικού να αποφασίσει, δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, τα επιχειρήματα είναι εκεί και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ασφαλώς θα είναι σεβαστή απ’ όλους».

Συλλογικές συμβάσεις
Σε καταληκτικό σημείο εξεύρεσης συναινετικής λύσης εκτιμά ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ότι έχει εισέλθει το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

«Έχουν ήδη γίνει υποχωρήσεις αρκετές εκατέρωθεν και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι αύριο ή μέχρι τη Πέμπτη το αργότερο, θα πρέπει να καταλήξουμε», είπε ο Νίκος Ρολάνδης, προσθέτοντας ότι έχει μιλήσει και με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομικών (σ.σ. για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων) «και είμεθα τόσο κοντά που νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε πρόβλημα» ανέφερε.


Συνάντηση με την ηγεσία της ΑΗΚ για τοπ θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.