You are here

Την απειλή του περιορισμού της απεργίας, ανέσυρε η κυβέρνηση

09/10/2003 13:06
«Έξω από τα δόντια» τα είπε ο Τάσσος για οδηγούς και την ηγεσία τους

Ευθέως και χωρίς περιστροφές, σε απειλή για νομοθετική ρύθμιση για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες, προχώρησε προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Μιλώντας «έξω από τα δόντια» αφού κάλεσε τους οδηγούς να άρουν τα απεργιακά τους μέτρα και να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις στις 14 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε σαφή προειδοποίηση, τόσο προς τους φορτηγατζήδες όσο βεβαίως και μελλοντικούς απεργούς, που θα καταπατήσουν δικαιώματα άλλων συμπολιτών τους.

«Είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε μέτρα για καταστολή του δικαιώματος απεργίας», είπε και πρόσθεσε πως «η ίδια η ζωή κάποτε σου επιβάλλει να λάβεις μέτρα έστω και αντίθετα με τις πεποιθήσεις σου», επεσήμανε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως οι απεργοί οφείλουν να χρησιμοποιούν το όπλο της απεργίας με σύνεση και αυτοσυγκράτηση και χωρίς να παραγνωρίζουν το γενικότερο δημόσιο και οικονομικό συμφέρον του κράτους και της κοινωνίας.

Στην αντίθετη περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος «θα αυξηθούν οι πιέσεις που ήδη υφίστανται για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών σε υπηρεσίες ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του κράτους», υπογράμμισε.

Τάσσος: Δεν θέλουν να καταλάβουν...

Παράλληλα, είπε ότι οι απεργοί δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη, κάτω από τις συνθήκες που έχει υπογράψει με την ΕΕ, να επιφέρει αλλαγές στην διάρθρωση αυτής της βιομηχανίας. «Οι υποχρεώσεις μας για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ είναι δεδομένες. Δεν υπάρχει ευχέρεια σε μας για μεταβατικές περιόδους ή χαλαρώσεις», πρόσθεσε.

Μιλώντας «έξω από τα δόντια» ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν δίστασε να επικρίνει με δριμύτητα τους απεργούς οδηγούς βαρέων οχημάτων, αφήνοντας μάλιστα την ηγεσία τους όσο και την ΠΟΒΕΚ, σοβαρά εκτεθειμένους έναντι της κοινής γνώμης. Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο αναφορικά με την Ελλάδα και τη Γαλλία, θέση που επικαλούνται τόσο η ηγεσία της ΠΟΒΕΚ όσο και ο Σύνδεσμος βαρέων οχημάτων, ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε πως η Ελλάδα ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα με την ΕΕ και κίνδυνο να πληρώσει σε μορφή κυρώσεων μεγάλο πρόστιμο γιατί δεν έχει εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις για το θέμα των μεταφορών.

Απέρριψε επίσης, τη θέση των απεργών σύμφωνα με τους οποίους η βουλή δεν τους ενημέρωσε και δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους για αλλαγές πριν από την ψήφιση του σχετικού εναρμονιστικού νομοσχεδίου, σημειώνοντας «πως οι επαγγελματικές οργανώσεις έχουν πλήρη ενημέρωση για τα εναρμονιστικά μέτρα και έχουν λάβει μέρος στις συνεδρίες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής όπου τους εξηγήθηκε γιατί δεν μπορεί να υπάρξει παρέκκλιση.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να βλέπει τα προβλήματα και να μπορεί να επινοήσει τις λύσεις για αντιμετώπισή τους, αλλά επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει τις απαιτήσεις της ΕΕ.

«Τέτοιου είδους διάθεση επέδειξε ο κ. Καζαμίας και μετά τη συνάντησή τους οι ίδιοι (οδηγοί βαρέων οχημάτων) είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για το κλίμα που βρήκαν στο Υπουργείο», είπε.

Δήλωση Καζαμία

Θετικά στοιχεία ως βάση για συζήτηση στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στο Υπουργείο στις 14 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζει ο υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Κίκης Καζαμίας σχολιάζοντας επιστολή του Προεδρείου των απεργιακών κινητοποιήσεων των επαγγελματιών αυτοκινητιστών μεταφορών.

Σε γραπτή δήλωσή του από το Λουξεμβούργο, όπου παρέλαβε την επιστολή, ο κ. Καζαμίας κάλεσε τους εκπροσώπους των απεργών να θέσουν αυτές τους τις προτάσεις έτσι, που μαζί με τις κυβερνητικές προσεγγίσεις, «να αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγήσει σε συμφωνία».

Ο κ. Καζαμίας κάλεσε τους απεργούς να αξιολογήσουν θετικά την απάντησή του και από αύριο (σήμερα) το πρωί να τερματίσουν τα απεργιακά μέτρα επιδεικνύοντας καλή θέληση, ώστε να οδηγήσουν σε τέλος την ταλαιπωρία της οικονομίας του τόπου και της κυπριακής κοινωνίας γενικότερα.

Του Κυριάκου Κυριακίδη