You are here

ΥΠΟΙΚ: Στους 12 μήνες η άδεια μητρότητας στο δημόσιο

22/03/2004 18:09
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος και δημιουργίας ομοσπονδιακού συστήματος, ο Κύπριος δημόσιος υπάλληλος θα βρεθεί για μια ακόμη φορά μπροστά στην πρόκληση να αποτελέσει τον πυρήνα ανασυγκρότησης της δημόσιας υπηρεσίας και του ενωμένου ομόσπονδου κράτους». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο ΥΠΟΙΚ Μάρκος Κυπριανού σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια σύνοδο του 41ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει στη παρούσα φάση, ενόψει του σταδίου στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συνομιλίες, πώς θα λειτουργεί το κυπριακό κράτος μετά την 1η Μαΐου», σημειώνοντας πάντως πως το σίγουρο είναι ότι την 1η Μαΐου η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

«Μπροστά μας επιβάλλει επιτακτικά η ανάγκη προσαρμογής στις διαμορφούμενες συνθήκες», είπε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης είναι «καθοριστικός στη συστηματική προσπάθεια προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού».

Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος από φυσικά πρόσωπα μέσω του διαδικτύου, θα εγκαθιδρυθούν μηχανισμοί ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του πολίτη και θα αναπτυχθεί, εφεξής με πιο ταχείς ρυθμούς, ο θεσμός του Οδηγού ή και Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη.

Εξήγγειλε επίσης την αύξηση των εβδομάδων άδειας μητρότητας με πλήρεις απολαβές, στις γυναίκες δημόσιους υπαλλήλους, από δέκα σε δώδεκα μήνες, με τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών, ενώ αναφέρθηκε στην παραχώρηση από το ΥΠΟΙΚ προ ολίγων ημερών, προς τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους, από την ημερομηνία πρόσληψής τους, διάφορων ωφελημάτων.

ΠΑΣΥΔΥ

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ανέφερε ότι διευρύνονται τα όρια δράσης της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία καλείται να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στα ολοένα αυξανόμενα σε αριθμό, μέγεθος και πολυπλοκότητα αιτήματα για έργα και υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι προβάλλεται η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής για να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις διεθνείς προκλήσεις.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι το συνέδριο θα απασχολήσουν οι γενικές αυξήσεις για την επόμενη τριετία, οι εκκρεμότητες του ενιαίου κρατικού μισθολογίου, ο συμψηφισμός της αναλογικής και κυβερνητικής σύνταξης, η απασχόληση έκτακτου προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία και οι όροι απασχόλησης, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το σύστημα εργασιακών σχέσεων και οι συνθήκες εργασίας.

Εξέφρασε την υποστήριξη του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου στους χειρισμούς του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα πως με επιδέξιους πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και θα ανοίξει τον δρόμο για λύση και επανένωση.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Χριστοδούλου είπε ότι «παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, οι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με ολόκληρο τον λαό παραμένουμε στρατευμένοι στον αγώνα για μια δίκαιη, λειτουργική λύση, που θα τερματίσει τη διαίρεση και θα επανενώσει την πατρίδα μας προς όφελος του συνόλου του λαού μας».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η δημόσια υπηρεσία θα κληθεί να αναλάβει νέους ρόλους, γι' αυτό και επιβάλλεται να οπλιστεί με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να λειτουργήσει με επιτυχία στο υπερεθνικό πια επίπεδο και εξέφρασε την ετοιμότητα της ΠΑΣΥΔΥ να συνεργαστεί ουσιαστικά με την κυβέρνηση και τη Βουλή για αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας και του επιτελικού ρόλου του δημόσιου τομέα.

Στο Συνέδριο, στο οποίο μετέχουν 400 σύνεδροι από 80 περίπου κλάδους, θα εκλεγούν όλοι οι αξιωματούχοι της ΠΑΣΥΔΥ. Στην έναρξη του Συνεδρίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπουργοί, βουλευτές, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και εκπρόσωποι των τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων KTAMS, DEV-IS και TURK-SEN, καθώς και των ελλαδικών οργανώσεων ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΣΤ και ΠΟΠΣ.

ΚΚΚ