You are here

Δωρητές υπόσχεται η ΕΕ για να αναλάβουν το κόστος της λύσης (1)

19/02/2004 08:42
Μία σημαντική διαβεβαίωση προς τις δύο πλευρές έδωσε μετά την άφιξή του στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να οργανώσει ένα διεθνές συνέδριο δωρητών για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση όλων των δαπανών που αφορούν την επανένωση. Ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος προχώρησε ακόμη ένα βήμα παρακάτω υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ, εάν και εφόσον επιλυθεί το κυπριακό θα βοηθήσει την Τ/κ κοινότητα να φτάσει στο οικονομικό επίπεδο της Ε/κ κοινότητας, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει διαθέσει κονδύλια για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Φερχόιγκεν, που βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία της έναρξης των συνομιλιών για λύση του εθνικού μας προβλήματος, είπε πως ένας άλλος σκοπός της επίσκεψής του είναι «ίσως πιο σημαντικός και ολίγον δύσκολος». Είπε πως πρέπει να συζητήσει με τα μέρη τη συνεργασία που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να καταστεί μια λύση συμβατή με τη νομοθεσία της ΕΕ.

«Επαναλαμβάνω αυτό που είπαν αρκετές φορές ο Πρόεδρος Πρόντι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα στοιχεία μιας διευθέτησης δεδομένου ότι δεν αντίκεινται στις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος της επίσκεψής του στην Κύπρο «είναι πρώτα απ' όλα να συζητήσω την πολιτική κατάσταση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και με τα Ηνωμένα Έθνη και να επαναλάβω τα μηνύματά μας, να επιβεβαιώσω ξανά ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μιαν ενωμένη Κύπρο ως σεβαστό, ισότιμο μέλος της ΕΕ».

Επίσης, είπε πως θα συζητήσει το θέμα της πολιτικής, τεχνικής και νομικής εμπειρογνωμοσύνης που δύναται να προσφέρει προς τις δύο πλευρές η ΕΕ.
Ο κ. Φερχόιγκεν είπε πως κατέστησε σαφές ότι «η τεχνική και νομική στήριξη για την ειρηνευτική διαδικασία εδώ στην Κύπρο είναι τώρα η πρώτη προτεραιότητα για την Επιτροπή και θα διαθέσουμε όλους τους πόρους που χρειάζονται για να βοηθήσουμε τα δύο μέρη να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε επιτυχές αποτέλεσμα».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φερχόιγκεν ανέφερε πως «η Επιτροπή δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, δεν θέλει να αποτελεί μέρος, δεν ήταν ποτέ η θέση μας, αλλά είναι σημαντικό να οργανώσουμε, πρόσθεσε, το δρόμο, πώς στηρίζουμε τα δύο μέρη με τεχνικές και νομικές συμβουλές».

Λ.Χ.