You are here

Εκατομμύρια για την ύπαιθρο, αλλά...

24/02/2004 14:09

· Η νεολαία την εγκαταλείπει

· Οι πόροι της ΕΕ και οι σχεδιασμοί της Πολιτείας


Οι αριθμοί ευημερούν, πλην όμως η ύπαιθρος οδηγείται σε μαρασμό. Η γνωστή ρήση, φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των μελών της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, οι οποίοι προτείνουν σειρά πολλών εισηγήσεων, για την περιφερειακή αλλά ενιαία ενίσχυση της οικονομικής, επιχειρηματικής και εμπορικής ανάπτυξης της υπαίθρου.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή, για την αναγκαιότητα αναζωογόνησης και δημιουργίας υποδομών και λήψης σχετικών μέτρων στήριξης, εκπρόσωπος του Γραφείου Προγραμματισμού, ανέφερε ότι σύμφωνα με το Ενιαίο Έγγραφο συγχρηματοδότησης από την ΕΕ που καταρτίσθηκε στα πλαίσια του «Στόχου 2», τα £40 εκ. από τα συνολικά £60 εκ. αφορούν έργα για την ύπαιθρο με δυο κυρίως άξονες: α) τον Αγροτουρισμό και β) τις μεταποιητικές βιομηχανίες.

Στην ανάπτυξη και στήριξη της πολιτικής του αγροτουρισμού, με κοινοτικούς πόρους, αναφέρθηκε και η λειτουργός του ΚΟΤ, κ. Καζέπη, σημειώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον οργανισμό και την κυβέρνηση, όπως καθορίζεται στα πλαίσια του νέου Στρατηγικού Σχεδίου ανάπτυξης για τον τουρισμό. Όπως ανάφερε η κ. Καζέπη, τον περασμένο Ιανουάριο εγκρίθηκε από τον Έφορο Δημόσιων Ενισχύσεων και εστάλη στις Βρυξέλλες, το σχέδιο χορηγιών για ιδιωτικές επενδύσεις στην ύπαιθρο, για την περίοδο 2004 - 2006. Η συγχρηματοδότηση με την ΕΕ για έργα στην ύπαιθρο (π.χ. τοπικά προϊόντα, κέντρα πληροφόρησης, ποδηλατικές διαδρομές, κατασκευή στα τοπικά χαρακτηριστικά, καφενείων, κ.λ.π.), κυμαίνεται στα £12 εκ. αλλά με οροφή £180 χιλιάδων, σε κάθε περιοχή.

Το «πράσινο φως»...

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τόνισε πως το υπουργείο, αναμένει το «πράσινο φως» από το Γραφείο Προγραμματισμού και το Υπουργείο Γεωργίας, επισημαίνοντας την πλήρη ετοιμότητα του Εμπορίου, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ΕΕ για χρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση έργων ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου.

Όπως σημείωσε, έχουν δημιουργηθεί 138 μεταποιητικές μονάδες στην ύπαιθρο από το 1992, στα πλαίσια συγκεκριμένου Σχεδίου για την περιφερειακή ανάπτυξη και στην στήριξη κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους οικονομικής βοηθείας, £4,5 εκ., εκ των οποίων τα £3,5 εκ. έχουν ήδη διοχετευθεί.

Παράλληλα, ανέφερε ότι πόσο €16 εκ. έχουν εγκριθεί για συγχρηματοδότηση, από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.

Μόνο τα σχέδια και οι αριθμοί ευημερούν...

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου τόνισαν, ότι η ύπαιθρος συνεχίζει να «μαραζώνει» και με τις επικρατούσες συνθήκες να οδηγούν συνεχώς στην εγκατάλειψή τους από τη νεολαία. Πρότειναν μεταξύ άλλων, τη μεταφορά συγκεκριμένων κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην ύπαιθρο, τη διασφάλιση υποφερτού αγροτικού εισοδήματος, τη συμπλεγματοποίηση κοινοτήτων ούτως ώστε, να είναι εφικτή η συγχρηματοδοτηση έργων από την ΕΕ (σ.σ. όριο για την ΕΕ είναι κοινότητες άνω των 2000 κατοίκων).

Παράλληλα, τόνισαν ότι η πολεοδομία αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για την παραμονή η εγκατάσταση νέων ζευγαριών στην ύπαιθρο, αναφέροντας ως παράδειγμα πως το κόστος, μιας καινούργιας οικίας στην ύπαιθρο είναι σημαντικά πιο αυξημένο από το κόστος καινούργιας οικίας στις πόλεις.

Του Κυριάκου Κυριακίδη