You are here

ΕΚΤ: Οι αρνητικές επιπτώσεις από την εισαγωγή του Euro

27/12/2002 10:00
Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Wim Duisemberg παραδέχθηκε δημόσια ότι η χρήση στις καθημερινές συναλλαγές των ευρωπαίων πολιτών, οι χώρες των οποίων μετέχουν στην ευρωζώνη, ότι η εισαγωγή του Euro πριν από 12 σχεδόν μήνες, έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών.

Κατά την άποψη του επικεφαλής της ΕΚΤ, η τιμή μιας σειράς προϊόντων αυξήθηκε πραγματικά, αλλά όπως υποστήριξε, σε γενικές γραμμές αυτή η αύξηση ήταν περιορισμένη. Αναγνώρισε πάντως, ότι τόσο οι κοινοτικές όσο και οι εθνικές νομισματικές αρχές, αλλά και η ΕΚΤ είχαν υποβαθμίσει αυτή την αρνητική επίπτωση.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε συστηματικά μέχρι σήμερα υποστηρίξει ότι το πέρασμα από τα εθνικά νομίσματα στο ευρώ δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση στον πληθωρισμό. Η επικοινωνιακή πολιτική της ΕΚΤ δεν αποκάλυψε αυτό το αληθινό γεγονός, παραδέχθηκε ο Ολλανδός Διοικητής της.

Ο Wim Duisemberg προέβη στην παραδοχή αυτή στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι, ''RTL-Z'' που αναμετέδωσε το Βελγικό ''CANAL -Z''.