You are here

Έλλειμμα 4,6% βλέπει η ΕΕ το 2004

08/04/2004 16:14
Αισθητά πιο πάνω από τις επίσημες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών τοποθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα. Στις εαρινές της προβλέψεις, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει το 4,6% αντί του 3,7% που προβλέπει η Κυπριακή κυβέρνηση και επισημαίνει την ανάγκη λήψης σημαντικών διορθωτικών μέτρων. Με διακριτικό τρόπο η Επιτροπή επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση για τις απανωτές αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών της προβλέψεων και για την εγκατάλειψη, όπως την χαρακτηρίζει, του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης στα μέσα του 2003.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, τα μέτρα αντιμετώπισης της περιορισμένης εξωτερικής ζήτησης, η φοροδιαφυγή και η περιορισμένη ανάπτυξη οδήγησαν το έλλειμμα στο 6,3% το 2003, «ψηλότερα ακόμα και από τις Φθινοπωρινές προβλέψεις». Το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης εγκαταλείπει το στόχο του μηδενικού ελλείμματος και μεταθέτει τη βελτίωση της κατάστασης στο τέλος του 2004, όταν θα έχουν υλοποιηθεί αρκετές από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπό τη σκιά των σοβαρότατων πολιτικών εξελίξεων, η Επιτροπή εκτιμά ότι η αναμενόμενη ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος θα συμβάλει στην σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Το 2004 εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 3,4% και το 2005 το 4,1%, έναντι 4% και 4,5% που εκτιμά η κυβέρνηση. Η ανεργία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός θα περιοριστεί κοντά στο 2%.

ΕΕ

Στην εαρινή της έκθεση, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με το ρυθμό ανάπτυξης θα φθάνει το 1,7% το 2004 και το 2,3% το 2005. Οι κίνδυνοι για ανακοπή της ανάκαμψης είναι περιορισμένοι, σύμφωνα με την Επιτροπή, έστω και με την απειλή τρομοκρατικών κτυπημάτων, παρόμοιων με αυτών της Μαδρίτης». Η ανάπτυξη στην Αμερική και την Ασία παραμένει ισχυρή και αναμένεται να συμβάλει θετικά και στην εγχώρια ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να εξασθενούν και η ανεργία να περιορίζεται σε επίπεδα κάτω του 8,8%.

Στα δέκα νέα μέλη της ΕΕ, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φθάσει το 4,1% το 2004 και το 4,3% το 2005. Ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο 3,8%. Τα ελλείμματα των δέκα νέων χωρών ανήλθαν στο 5,7% του ΑΕΠ τους το 2003.

Α.Ε.