You are here

ΕΤΕπ: Δάνειο 235 εκ. ευρώ στην Κύπρο

10/10/2003 15:02
Νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις, συνολικού ύψους 235 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της παιδείας και της τεχνολογίας πληροφοριών συνήψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όργανο της ΕΕ για την παροχή μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων. Επίσης, υπεγράφη δεύτερη συμφωνία για τη σύναψη δανείου ύψους 35 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, δάνειο που αποτελεί την πρώτη δόση μίας χρηματοδότησης συνολικού ύψους 70 εκ. ευρώ που έχει εγκριθεί για το έργο.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν στη Λευκωσία από τον υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Gerlando Genuardi. Οι πόροι αυτοί χορηγούνται στο πλαίσιο του τρέχοντος «Προενταξιακού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού» της ΕΤΕπ. Οι χρηματοδοτήσεις μέσω του μηχανισμού αυτού χορηγούνται για σχέδια επενδύσεων που προάγουν την ενσωμάτωση των υποψήφιων προς ένταξη και των εντασσόμενων χωρών στην ΕΕ.

Η Κύπρος έχει λάβει μέχρι στιγμής 580 εκατομ. ευρώ μέσω του μηχανισμού αυτού. Το χρηματοδοτούμενο σχέδιο αφορά την κατασκευή 46 σχολείων, την επέκταση/εκσυγχρονισμό πολλών κτιρίων και την εγκατάσταση εξοπλισμού τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ) σε σχολεία, για περισσότερους από 130,000 μαθητές.

Χορηγία 530.000 ευρώ στο Δήμο Λευκωσίας

Επιπλέον, η ΕΤΕπ θα χορηγήσει δωρεάν ενισχύσεις, στους Δήμους Λευκωσίας και Λεμεσού, συνολικού ύψους 530.000 ευρώ, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας για το Περιβάλλον στη Μεσόγειο (ΜΕΤΑΡ)».

Ποσό 350.000 ευρώ θα χρηματοδοτήσει την προετοιμασία ενός ρυθμιστικού σχεδίου για την ευρύτερη περιφέρεια Λευκωσίας, καθώς και μίας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η μελέτη θα αφορά την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου αποχέτευσης της Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας και μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον, με σκοπό την εκπόνηση ενός υγιούς, από τεχνική και περιβαλλοντική άποψη, μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου συλλογής και επεξεργασίας των ακαθάρτων υδάτων. Η μελέτη θα εκπονηθεί παράλληλα με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Έργου Αποχέτευσης της Λευκωσίας, που επίσης εξετάζεται από την ΕΤΕπ για ενδεχόμενη συγχρηματοδότηση.

Η ΕΤΕπ θα επιχορηγήσει με 180.000 ευρώ την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού
σχεδίου αποχέτευσης της Λεμεσού, συμπεριλαμβανομένης της εκπόνησης μελέτης
σκοπιμότητας και μελέτης επιπτώσεων στο περιβάλλον. Η μελέτη που χρηματοδοτείται με επιχορήγηση του ΜΕΤΑΡ, αφορά την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου αποχέτευσης για έως 200,000 κατοίκους της ευρύτερης περιφέρειας Λεμεσού.

Από τη θέσπιση του ΜΕΤΑΡ, το 1990, η ΕΤΕπ, παράλληλα με τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών επενδύσεων, έχει χορηγήσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων, για τεχνική βοήθεια και για την προετοιμασία σχεδίων προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο του ΜΕΤΑΡ ΙΙΙ, που θεσπίστηκε το 1996, έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί 7,8 εκατ. Ευρώ για 46 πρωτοβουλίες, εκ των οποίων 26 έχουν ήδη περατωθεί, 17 υλοποιούνται επί του παρόντος και 3 έχουν εντοπιστεί προς υλοποίηση.

Ένα δις ευρώ στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι οργανισμός με πρωταρχικό ρόλο
όσον αφορά την υλοποίηση των στόχων προτεραιότητας της ΕΕ και αναπτύσσει πολύ σημαντικές δραστηριότητες στις υποψήφιες προς ένταξη και στις εντασσόμενες χώρες, καθώς και στις μεσογειακές χώρες που είναι εταίροι της Ένωσης.

Από την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει συνολικά στη χώρα (συμπεριλαμβανομένου του παρόντος δανείου) περίπου 1 δις ευρώ, για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της υδροδότησης, της επεξεργασίας λυμάτων, της βιομηχανίας, της ενέργειας, της υποδομής μεταφορών και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Το 2002, η Τράπεζα δημιούργησε το Μηχανισμό για τις Επενδύσεις και την
Εταιρική Σχέση Ευρώπης-Μεσογείου (FEMIP) με σκοπό να υποστηρίξει τον
εκσυγχρονισμό των οικονομιών των μεσογειακών χωρών - εταίρων της ΕΕ. Μέσα σε 11 μήνες ο FEMIP έχει ήδη χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους άνω του 1,65
δις ευρώ, και οι χορηγήσεις αναμένεται να ανέλθουν στο 1,8 δις ευρώ το 2003.