You are here

Έτοιμη η Κύπρος για τον ανταγωνισμό στην ΕΕ

15/10/2002 11:39
Το υπ. Οικονομικών σχολιάζει στη «SW» τι σημαίνει για την Κύπρο ο υψηλός δείκτης βιοτικού επιπέδου σύμφωνα με τη Eurostat

Εξαιρετικά σημαντικό, με πρακτική σημασία για την πορεία ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τον υψηλό δείκτη του βιοτικού επιπέδου που παρουσιάζει η Κύπρος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες αναφορικά με το ΑΕΠ στις υποψήφιες για ένταξη χώρες για την περίοδο μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2002.

Όπως δήλωσε στη Stockwatch ο Αντρέας Χαραλάμπους, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υπουργείο Οικονομικών, η δυσκολία για την ενσωμάτωση των οικονομιών των υπό ένταξη χωρών και κατά πόσον αυτές οι οικονομίες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δύο στοιχεία: Πρώτον, την «πραγματική σύγκλιση» με τις ευρωπαϊκές οικονομίες, δηλαδή το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας και δεύτερον, τη λεγόμενη «ονομαστική σύγκλιση», δηλαδή τις μακροοικονομικές επιδόσεις, όπως είναι ο πληθωρισμός και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επομένως, σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους, έχει ιδιαίτερα πρακτική σημασία και αποδεικνύει ότι η Κύπρος θα προσαρμοσθεί σαφώς ευκολότερα στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, το γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο όπως το επιμετρά η Eurostat, φέρνει τη Κύπρο να έχει το υψηλότερο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανά κάτοικο (2001) με 18.460 μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS), με υπερδιπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το μέσο όρο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των υποψήφιων για ένταξη χωρών (ο οποίος είναι 7.600 μονάδες). Στο σχετικό πίνακα της Eurostat ακολουθεί η Σλοβενία με 15.970 μονάδες αγοραστικής αξίας.

Επιπλέον, παρατήρησε ο κ. Χαραλάμπους, το βιοτικό επίπεδο της Κύπρου είναι υψηλότερο και από χωρών μελών της ΕΕ όπως είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα και στα ίδια επίπεδα, με αυτό της Ισπανίας.

Καταλήγοντας, και αναφερόμενος στις μακροοικονομικές επιδόσεις της Κύπρου, ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών και ΕΕ στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε στα ευμενή σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με το Αναθεωρημένο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα 2001-2005 που η Κύπρος υπέβαλε τον περασμένο Αύγουστο.

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα της Κύπρου αποτελεί ένα συνεπές και αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα. Επίσης επιβεβαιώνει ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Κύπρου για την περίοδο 2001-2005 που αναφέρονται σε ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης πέραν του 4%, διατήρηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης, συγκράτηση του ρυθμού πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και ισοσκελισμό των δημόσιων οικονομικών μέχρι το 2005, είναι ρεαλιστικές και εφικτές.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθειάζει με θετικό τρόπο τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα πολιτικής που παρατίθενται σε λεπτομέρεια με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στο ΠΟΠ.

<Β>Του Κυριάκου ΚυριακίδηΒ>