You are here

Ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα εναρμόνισης

02/02/2004 14:46
Μαραθώνια σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην πορεία εναρμόνισης με το κεκτημένο, είχε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου με τους Γενικούς Διευθυντές και συντονιστές όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, με επίκεντρο την εμπορική ναυτιλία, τα αποθέματα πετρελαίου, την ηλεκτρική ενέργεια, την επιθεώρηση προϊόντων και τα συμβούλια εμπορίας πατατών και σιτηρών, αλλά και τα εκκρεμούντα εναρμονιστικά νομοσχέδια που υπερβαίνουν τα 200.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χατζηδημητρίου σημείωσε πως τη μεθεπόμενη Τρίτη (10 Φεβρουαρίου) σε ευρεία σύσκεψη στις Βρυξέλλες, με τις Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, θα εξετασθεί η διερεύνηση και η έκταση της ανταπόκρισης της Κύπρου στις υποχρεώσεις της έναντι της Συνθήκης Προσχώρησης που υπέγραψε στις 16 Απριλίου 2003. Όπως τόνισε, επείγει η έγκριση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν και η προώθηση τους στη Βουλή, προσθέτοντας ότι σε συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο του Σώματος, θα καθοριστεί η διαδικασία αντιμετώπισης από τη Βουλή του όγκου εργασίας που βρίσκεται ενώπιον της και θα πρέπει μέχρι την 1η Μαΐου 2004 να έχει ολοκληρωθεί.

Τα προβλήματα

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στα θέματα που συζήτησε στη σημερινή σύσκεψη με τα υπουργεία, ο Συντονιστής Εναρμόνισης ιεραρχώντας και τη σοβαρότητα των προβλημάτων ενόψει της πορείας εναρμόνισης, αναφέρθηκε πρώτα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, σημειώνοντας πως συζητήθηκε το «μέγα θέμα της εμπορικής ναυτιλίας, για το οποίο χρειαζόμαστε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις πάνω σε κρίσιμα ερωτήματα. Πιθανόν το θέμα αυτό»ν επεσήμανε, «να παραμένει το μόνο πλέον πρόβλημα για το οποίο παρουσιάζεται μία κριτική τοποθέτηση από πλευράς ΕΕ».

Με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανέφερε πως συζητήθηκαν τα ζητήματα των αποθεμάτων πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας, ο μηχανισμός εμπορίου, η επιθεώρηση προϊόντων και τα συμβούλια εμπορίας πατατών και σιτηρών. Ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών και θέματα που σχετίζονται με το Κτηνιατρείο και το περιβάλλον, εξετάσθηκαν με το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ με το Υπουργείο Υγείας, μελετήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των τροφίμων και την παρακολούθηση θεμάτων υγείας.

Της αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών ήταν τα θέματα που σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, με την Κεντρική Τράπεζα, τις εμπορικές τράπεζες και τη Συνεργατική τράπεζα και με το Υπουργείο Εργασίας το θέμα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

«Αν μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της θα πάρει περισσότερα από ότι θα δώσουμε τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια (της ένταξης) και στο μεταξύ θα ωφεληθεί η οικονομία για να αποδίδει από μόνη της», κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Κ.Κ.