You are here

Γέφυρα Σταυράκη με Ρωσία

16/09/2010 15:05
Πρωτόκολλο για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας και για ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, της υγείας, της παιδείας κ.ά. υπογράφηκε σήμερα στα πλαίσια των εργασιών της Έκτης Συνόδου της Κυπρο-Ρωσικής Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική Συνεργασία.

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, κ. Μanylov Igor Yevgnievich, o οποίος ηγήθηκε της Ρωσικής αντιπροσωπείας.

Μιλώντας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ο κ. Σταυράκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν αρθεί τα τελευταία χρόνια σε ψηλότερο επίπεδο.

Αυτό είναι εμφανές, σημείωσε, στην αυξημένη συνεργασία και κατανόηση που επιδεικνύεται μεταξύ των δύο κρατών και στην σύγκλιση των επιδιώξεων τους στον πολιτικό τομέα.

Ο κ. Σταυράκης εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίζοντας ότι το Πρωτόκολλο που υπογράφτηκε θα συμβάλει αναμφίβολα στην περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση των οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης ανέφερε ότι οι συνομιλίες που είχαν οι δύο αντιπροσωπείες προετοιμάζουν το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Dmitri Medvedev τον ερχόμενο μήνα. Κατά τη συνάντηση αυτή, λέχθηκε, αναμένεται να υπογραφτεί η νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας που θα βγάλει οριστικά την Κύπρου από τη «μαύρη» λίστα της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε υφιστάμενους και σε νέους τομείς όπως αυτοί του χρηματοπιστωτικού τομέα, των τραπεζικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών υγείας, της ενέργειας, της ιατρικής έρευνας και της συνεργασίας για ανάπτυξη περιφερειακών κέντρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τονίστηκε επίσης η ύπαρξη ευνοϊκών προϋποθέσεων για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων, τουρισμού και μεταφορών.

Στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο κ. Vyacheslav Shumskiy και τα μέλη των δύο Αντιπροσωπειών.